Šala ili rasizam?

Nacistički pozdravljali i objavili fotomontažu s likom A. Hitlera

Nacistički pozdravljali i objavili fotomontažu s likom A. Hitlera
19.08.2010.
u 16:52
Ovo nije bio klasični primjer antisemitizma, već nečiji doživljaj humora, a za nas je to vrlo neslana šala. Obavijestili smo nadležne službe i ništa više nećemo poduzimati – kazao nam je predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš.
Pogledaj originalni članak

Još jedan rasistički ispad na račun Židova dogodio se u Osijeku. Nakon što je u travnju srušeno i oštećeno 12 nadgrobnih spomenika na židovskom groblju, ovoga puta na društvenoj stranici Facebook osvanula je fotografija mladića i djevojke snimljenih ispred zgrade Židovske općine Osijek s nacističkim pozdravom. U fotografiju su pak umjesto lica djevojke montirali portret Adolfa Hitlera.

Prijeti im i zatvor

Fotografija je osvanula na profilu Osječanina pod nadimkom Grof Ivan Bücky, čiji je identitet policija jučer otkrila. Riječ je o 20-godišnjaku iz Osijeka i dvije godine starijoj djevojci.

– U konzultacijama s Općinskim državnim odvjetništvom odlučeno se da protiv njih podnese optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira – rekla nam je glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer. Zbog toga im prijeti novčana kazna ili zatvor do 30 dana.

Nije antisemitizam, ali...

Ovaj je postupak oštro osudio zagrebački Margelov institut, nevladina organizacija nacionalne židovske manjine, a policiji ga je prijavila i Židovska općina Osijek.

– Ovo nije bio klasični primjer antisemitizma, već nečiji doživljaj humora, a za nas je to vrlo neslana šala. Obavijestili smo nadležne službe i ništa više nećemo poduzimati – kazao nam je predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš. Dodaje da dosad nisu imali problema s antisemitizmom, a rušenje spomenika na njihovu groblju više smatra delinkvencijom.

– Prije godinu i pol na pročelju naše zgrade osvanuo je grafit kojim je izjednačen kukasti križ s Davidovom zvijezdom. No, grafit smo odmah uklonili jer smo baš tada obnavljali pročelje – kaže Lajoš.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

NA
new age
21:16 21.08.2010.

djeca se zaigrala

X0
xx71_09
13:44 21.08.2010.

damir_pacek, ne samo da postoji u Izraelu nekakva nacistička grupa/organizacija, nego se isto poput ovih slikaju uzdignute ruke. Baš me zanima što ona dvojica homića iz udruge građana \"Margelov institut\" vele na to. pozdrav vaš zmijicamala

NA
new age
21:14 21.08.2010.

zamislite kada bi hrvatska vojska usla u zagreb tenkovima i ubijala rome i rusila im domove,klala dijecu i silovali djecu, kakav bi to bio fasizam. upravo to izraelci rade palestincima i dobivaju nobelovu nagradu za mir,jer oni su bozji narod.sramota covjecanstva