Silletto 2016.

Nagrada koja mnogo toga mijenja i još više govori

Foto: Branimir Bradarić
Nagrada koja mnogo toga mijenja i još više govori
11.04.2016.
u 15:44
Ovo je kruna 70-godišnjeg rada vukovarskog muzeja, rekla je ravnateljica Ruža Marić.
Pogledaj originalni članak

- Osvajanje prestižne muzealske nagrade 'Silletto 2016.', za uspješno uključivanje zajednice u svoj rad, kruna je 70-godišnjeg rada vukovarskog muzeja, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Govoreći o samoj dodjeli nagrade dodala je kako je svaki muzej imao samo 10 minuta za svoju prezentaciju od čega su tri minute bile namijenjene za prezentaciju, minut i pol za pokazivanje najvažnijeg predmeta muzeja i pet minuta za intervju. Ipak, najzanimljivije je bilo kada su proglašavani dobitnici nagrada gdje je vrhunac bio kada je Gradski muzej Vukovar proglašen dobitnikom nagrade 'Silletto 2016.'.

Marić je istaknula i kako će ova nagrada svakako utjecati na dalji rad muzeja i da će ona biti svim zaposlenim u muzeju poticaj za dalji rad te pokazatelj da su proteklih godina bili na pravom putu. O značaju osvojene nagrade govori i to da je vukovarski muzej prvi muzej uopće iz Hrvatske koji je dobio jednu takvu nagradu te da je u konkurenciji bilo ukupno 49 muzeja iz Europe.

Inače, Gradski muzej Vukovar osnovan je 1946. godine da bi dvije godine kasnije dobio svoj stalni postav. Do 1966. Godine muzej se nalazio u zgradi Diližansne pošte kada su preselili u Dvorac Eltz gdje se i danas nalazi. Tijekom Domovinskoga rata muzej je teško stradao, a i danas im nedostaje oko 30 posto prijeratnih muzejskih eksponata, najvećim dijelom iz etnografske zbirke, za koje nemaju nikakve informacije. Nakon mirne reintegracije Gradski muzej Vukovar je obnovljen kroz projekt Obnove i revitalizacije kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol za što je izdvojeno 140 milijuna kuna. Za stalni postav muzeja, koji je svečano otvoren 23. siječnja 2014. godine, izdvojeno je dodatnih 14 milijuna kuna.

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara i kroz suvremen i zanimljiv način govori o povijesti Vukovara i ovoga dijela Hrvatske kroz više od 5.000 godina. Muzej na raspolaganju ima još oko 5.000 kvadrata raznih površina.

- Ova nagrada je puno više od svih naših očekivanja. Ona je povijesni uspjeh i svakako će utjecati na dalji rad muzeja kao i vukovarske kulturne scene. Stvari nakon ove nagrade više neće biti iste, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

>>Izdvojili 37.500 kuna i izradili aplikaciju 'Vukovar na dlanu'

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.