MODA

Najčudnovatiji modeli za sve generacije

30.10.2001.
u 00:00
One su prekrasne...i traju dulje od seksa - komentira Madonna Blahnikove štiklice
Pogledaj originalni članak

Kad Sarah Jessica Parker, u megapopularnoj seriji "Seks i grad", u mondenom newyorškom kafiću dotrči prijateljici s vrećicom na kojoj piše Manolo Blahnik - nisu potrebna nikakva objašnjenja. Jedna suvremena, mondena žena, koja drži do sebe i do onoga što drugi misle o njoj, u svom ormaru jednostavno mora imati par (ako ne i više) cipela s potpisom najslavnijega svjetskog dizajnera ženskih cipela - španjolskog virtuoza visoke potpetice. Što je tako posebno u Blahnikovim cipelama, osim, dakako, astronomskih cijena, koje se ovisno o modelu kreću od 450, pa do 1500 američkih dolara?

Manolo je umjetnik, koji redovito kreira za najčuvenije svjetske modne dizajnere, poput Galliana, Diora, Oscara de la Rente... Zašto Blahnik po cijelom svijetu ima horde sljedbenica, među kojima su neke od najslavnijih glumice Faye Dunaway, Winona Rider, pjevačica Diana Ross, supermodeli Kate Moss, Naomi Campbell ili spajsica Victoria Beckham? Možda odgovor leži upravo u riječima kojima je pop ikona Madonna opisala njegove cipele: "One su prekrasne... I traju dulje od seksa".

Svoje ultraseksi cipele Manolo pretvara u elegantne originale, koji nadilaze puki modni detalj i prelaze u sferu umjetnosti. Neki idu tako daleko da njegove cipele nazivaju skulpturama i pridaju im metafizičko značenje. Bilo kako bilo, Manolove cipele postale su kolektivna opsesija, statusni simbol.

Još su jedne cipele postale globalna ikona, iako posve drugog predznaka. To je, dakako, proizvod Dr. Martensa, legendarne "martensice", kojima se na našim prostorima tepalo: "dokse", "marte".

O tom iskazu pripadnosti drukčijem, slobodoumnom, ponekad anarhičnom načinu života i mišljenja, koje je često pripisivano raznim supkulturama koje su se najsnažnije pojavile 70-ih i 80-ih, ispisane su kartice i kartice tekstova, objavljivane su knjige i monografije. "Martensice", stvorene u Britaniji i prvobitno namijenjene radnicima, nosili su svi koji su željeli pokazati kako su drukčiji od uniformiranoga, konvencionalnoga, među njima punkeri, rockeri, skeanheadsi... Spomenimo samo neke od obožavatelja: legendarni "The Chlash", "The Stranglers", "The Cure", ali i "Blur", "Suede", "Manic Street Preachers"... Marte je nosio i Alex, nasilni vođa bande iz kontroverznog Kubrickova filma "Paklena naranča".

Sve je to cipelama priskrbilo i ponešto antagonizma u redovima ohih koji su s određenom dozom sumnjičavosti od vlasnika očekivali kakav izgred. Te su cipele uvijek uzrujavale roditelje (i to ne samo stoga što se ne ubrajaju među jeftine), a njihovi vlasnici redovito izazivaju probleme, primjerice na aerodromima, jer metalne kapice - "bipkaju". Ali, jednako su ih nosili muškarci, žene i djeca. Nije čudno da u jednoj obitelji više generacija imaju svoje "marte", jer onaj tko ih jednom proba, ostaje im vjeran zauvijek. Cipele, koje predstavljaju jedan od najčudnovatijih modnih trendova u povijesti, i danas se mogu vidjeti i na divljim rock koncertima i u kazalištu.

Zrinka RADIĆ

Pogledajte na vecernji.hr