Veličani i njihovi gosti nakon dvogodišnje su stanke ponovno mogli uživati u konzumaciji delicija s Najdužeg stola u Hrvata. Na jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji u malom slavonskom mjestu podno Papuka okupili su se izlagači i posjetitelji iz cijele Hrvatske.
Nažalost, kiša je ove godine onemogućila održavanje priredbe na otvorenom, pa su snalažljivi organizatori sve one koji su pripremali i kušali hranu smjestili pod veliki šator. Najukusniju manifestaciju po jedanaesti su put uspješno organizirali Općina Velika i Turistička zajednica "Zlatni Papuk".
- Najduži stol smo odlučili malo osvježiti, ali zadržati njegov identitet. Od ove godine događaj usmjeravamo prema očuvanju prirode i ističemo važnost ekologije. Svaki posjetitelj na ulazu je dobio ekološki pribor za jelo i čaše za kušanje hrane na svim stolovima izlagača – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, koja pokriva područja općina Velika, Kaptol, Brestovac i Jakšić.
Na Najdužem stolu razne su specijalitete pripremili i predstavili stanovnici, ugostitelji i proizvođači s područja Požeštine te gosti iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji.
Na stolovima su se našli su se brojni gastronomski specijaliteti za prste polizati, od domaćeg kulena, kobasice, slanine, čvaraka i kotlovine preko graha, šarana na gradele, liganja, čobanca i fiš paprikaša do pita, kolača, jela s tartufima...
Uz izvorne gastronomske specijalitete, posjetitelji su mogli uživati i u degustaciji izvrsnih vina kutjevačkog vinogorja. S ulaznicom po cijeni od 30 kuna mogla se kušati hrana na svim stolovima, uključujući i pečenog vola kao glavnu poslasticu. Uglavnom, iz Velike nitko nije otišao gladan.