VATROGASCI INTERVENIRAJU

Najezda zmija u Slavoniji: 'U životu to nisam vidjela. Bila je dugačka barem metar'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Udruga Zmijolovac bavi se zaštitom zmija otrovnica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Udruga Zmijolovac bavi se zaštitom zmija otrovnica
12.07.2021.
u 22:05
U Slavoniji prevladavaju riđovke, bjelice i bjelouške, a uglavnom sve bježe od čovjeka
Pogledaj originalni članak

Osim komaraca, Slavoniju je pogodila i velika najezda zmija koje, iako nisu otrovne, stvaraju velike probleme mještanima.

- Ovdje se smotala, baš je bila velika. Jao nisam došla k sebi cijeli dan. Velika - što kaže moja komšinica kao pita. Popela se do gore. Ja u životu to nisam vidjela. Velika, preko metar sigurno, prepričala je za Dnevnik.hr Đakovčanka Vesna Šimić

Najčešće ih mještani viđaju u dvorištima i ruralnim mjestima, no u nekoliko su navrata vatrogasci morali intervenirati i u samom centru grada. Kako govore, zmije ne ubijaju, već ih puštaju u prirodu. 

- Puštamo ih u njihovo prirodno stanište, prirodni okoliš, gdje se osjećaju sigurno, imaju se gdje skrivati, dovoljno je hrane. Odavde nemaju potrebu da se približavaju ljudima, kazao je Zoran Radočaj iz DVD-a Đakovo. 

U Slavoniji prevladavaju riđovke, bjelice i bjelouške, a uglavnom sve bježe od čovjeka. 

- Riđovka je opasna, ali jako, jako, jako rijetko. Njen ugriz je smrtonosan, ali srećom ima malo otrova u žlijezdama. Za pet do šest sati kod ugrizene osobe javlja se imunitet i rijetko tko umire, to su stare osobe koje imaju niz bolesti - srce, jetru, ali jako rijetko, objasnio je veterinar Matija Škulac. 

VIDEO Udar munje u Indiji usmrtio je 11 osoba! Većina žrtava su mlade osobe.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CK
CKI
22:23 12.07.2021.

Bjelice, izuzetno korisne jer se hrane pacovima i miševima. U Slavoniji u svakoj trećoj kući nitko ne živi, slabo ili nikako se ne održavaju, zarasle korovom, namnožilo se štakora i miševa, zato su tu i bjelice. Bolje i one nego najezda štakora. Pod hitno u hrvatskoj treba uvesti zakon o ruševinama, da te ruševine vlasnici moraju održavati ili da to radi općina i fakturira im.

JO
JosefKa
07:18 13.07.2021.

Vise clanaka o zmijama nego o tuci. Za one koji ne znaju- bila je teska kataklizma. Fasade izbusene kao od metaka, u pozestini je prezivio tek mali broj krovova, rijetko koji far na autu je citav. Hvala na slikama novine, hvala na relevantnoj informaciji o "manoj materijalnoj steti" (RTL). O usjevima necu ni poceti. Ali dajte o zmijama.

BA
Barbasmora
06:03 13.07.2021.

I stakori zmije, misevi...svi bi u hrvatsku!?