U paklu droga

Najmlađem ovisniku 14 godina, lijekovi i alkohol sve više u uporabi

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Najmlađem ovisniku 14 godina, lijekovi i alkohol sve više u uporabi
29.11.2010.
u 11:00
U Karlovačkoj je županiji evidentirano 57 ovisnika, ali se procjenjuje da ih je pet puta više. Smanjuje se broj onih koji heroin uzimaju intravenozno
Pogledaj originalni članak

Ukupno 57 ovisnika registrirano je u Karlovačkoj županiji. Najmlađem je samo 14, a najstarijem 46 godina. To su pokazatelji Službe za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije, čiju je pomoć do sredine studenoga ove godine zatražilo 412 osoba.


Ako ne piješ, nisi muško
Obavljeno je i 925 testiranja na drogu. Međutim, procjenjuje se da je stvarna situacija s brojem ovisnika i do pet puta veća.
– Posljednje dvije godine broj ovisnika stagnira, ali ne smijemo zanemariti da službena statistika nije i realno stanje na terenu. Situacija je kod nas trenutačno takva da se smanjuje broj ovisnika o heroinu koji ga uzimaju intravenozno. No, povećava se broj konzumenata zamjenskih droga, odnosno lijekova i alkohola – upozorava voditelj Službe za prevenciju ovisnosti Karlovačke županije dr. Josip Janeš. Napominje da su uspjeli senzibilizirati javnost i mnoge udruge da se bave tom problematikom. Međutim, veliki je problem što je među vršnjacima dosta velika tolerancija na uzimanje alkohola. U društvu vladaju stereotipi da, ako ne piješ, nisi muško, što dovodi do situacije da ni osnovci danas ne mogu zamisliti rođendanske i druge proslave bez opijanja. Osim alkohola, među mladima je vrlo popularan i ecstasy, koji uzimaju za ‘dobro raspoloženje’. Vrlo je opasan, jer iz organizma izvlači svu tekućinu, što u konačnici dovodi do dehidracije i otkazivanja organa.

Povećavaju dozu
– Želja za zabavom i opuštanjem, uklapanjem i pripadanjem skupini, bijeg od stvarnosti, dosada, neodgovorno ponašanje odraslih, najčešći su razlozi zbog kojih se poseže za sredstvima ovisnosti. One imaju lažni šarm i vremenom se učinak droga na psihu i tijelo svodi na izbjegavanje neugode koja se javlja kada izostane njihovo konzumiranje. Pri uzimanju droga javlja se i specifičan problem, a to je fenomen tolerancije, koja se očituje postupnim slabljenjem učinka droga. To znači da je za postizanje istog učinka potrebno stalno povećavati dozu – napominje pedagoginja Željka Jančić. Ravnatelj Obiteljskog centra Ivan Delić dodaje da su heroinski ovisnici zapravo vrh sante leda, te se o njima najviše i govori. Po njegovom mišljenju, trebali bismo se puno više pozabaviti alkoholičarima, kojih je i u našoj županiji sve više.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BE
Beba200
12:37 01.12.2010.

Skandal! Čitam pa ne vjerujem. O stanju ovisnosti u gradu Karlovcu govori čovjek i još k tome voditelj Centra za ovisnost Josip Janeš, koji je u proteklih nekoliko godina četiri do pet puta ostajao bez vozačke dozvole radi prekomjernog konzumiranja alkohola a protiv toga se bori. Na sramotu svih roditelja i građana ovog lijepog grada.