informatika

Najstarijeg 84-godišnjeg Ljubu najviše muči 'miš'

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
umirovljenici,infromatika,računala,računalo (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
umirovljenici,infromatika,računala,računalo (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
umirovljenici,infromatika,računala,računalo (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
umirovljenici,infromatika,računala,računalo (1)
05.03.2013.
u 10:09
Za školu računalstva prijavilo se preko 60 umirovljenika, a prijave i dalje stižu
Pogledaj originalni članak

- Presretna sam što se ovako nešto organiziralo jer sada neću morati nikoga umarati s pitanjima. Već dugo vremena sam ovako nešto priželjkivala. Svoje vrijeme sada ću moći korisno iskoristiti na računalu te se preko interneta i skypea čuti s članovima obitelji kojih ima svugdje. Oni su oduševljeni što sam krenula u ovu školu – kazala je 70-godišnja Ankica Vrdoljak iz Požege, polaznica prve škole računalstva koje je Grad Požega besplatno organizira za umirovljenike.

Za školu se prijavilo preko 60 umirovljenika, a prijave i dalje stižu. Tečaj koji uz pomoć dvoje suradnika vodi Mario Križanac, referent za informatiku u gradskoj upravi, traje pet dana, svaki dan po sat i pol vremena. Grupa se sastoji od pet polaznika, a održava se u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice.

– Polaznici će dobiti osnovna znanja korištenja računalom. To uključuje pristup Internetu, korištenje mail komunikacije, rad u Windowsima, Wordu i Excelu – objasnio je Mario. Najstariji polaznik 84-godišnji Ljubo Gnjatović ističe da se odlučio upisati u školu jer mu je bilo žao što ne može pratiti \'friške\' vijesti na internetu o kojem mu stalno pričaju kolege.

- O računalu ne znam ništa, ali sam se sjetio svoga profesora s Pedagoške akademije koji mi je kazao da ću morati doživotno učiti, ali nisam očekivao da ću i u ovim godinama još morati učiti. Za sada mi ide slabo, a najviše mi muke zadaje miš jer mi stalno bježi– kazao je Ljubo.

Marica Sertić, 67-godišnja umirovljenica, kazala je da kod kuće ima laptop i da osnovne stvari zna koju su je naučila njezina djeca, ali je došla kako bi proširila znanje.

– Volim surfati, čitati, koristiti skype. U prosjeku sam sat vremena na internetu – kazala je Marica, a njezina prijateljica 65-godišnja Irena Duvnjak također je došla proširiti svoja računalna znanja jer neka predznanja već ima.

– Očekujem da ću ovdje naučiti nešto što ne znam, a ne znam sigurno puno toga. To je izvanredna stvar. Odmah sam se prijavila. Ovo me baš veseli – kazala je Irena.

Gradonačelnik Zdravko Ronko koji je obišao polaznike dodao je da će nakon ovog početnog tečaja biti organiziran i napredni.

– Ovo je novi sadržaj za onu populaciju koja nam je najvrednija, koja je najviše dala i koja zaslužuje da im i mi pružimo nešto novo – kazao je gradonačelnik Ronko.

>> Zaprešićki umirovljenici: Život ima smisla

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.