Umirovljenim veteranima neočekivana 'čestitka' stigla odmah poslije Nove godine

Najtežim ratnim invalidima otet dio mirovine za siječanj

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
08.02.2009.
u 19:17
Pogledaj originalni članak

Bilo bi to sasvim obično priopćenje o isplati mirovine za siječanj da na kraju nije bilo obavijesti braniteljima: “Onim hrvatskim braniteljima kojima je obračunom mirovine za siječanj 2009. isplaćena umanjena mirovina nadoknada će biti izvršena tijekom ožujka 2009.”

Objašnjenje zašto je umanjena mirovina nije stalo u šturo priopćenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Netko je, naime, previše revno iščitavao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji je sastavni dio zdravstvene reforme, pa je umirovljenim braniteljima s mirovinom većom od prosječne plaće naplaćeno tri posto zdravstvenog doprinosa.

Zataškano bez javnosti
Tako su za najveći iznos bili uskraćeni upravo najteži ratni vojni invalidi I. skupine, veterani u kolicima kojima je za normalan život potrebna pomoć druge osobe! Od Domovinskog rata do danas bilo je to prvo smanjenje braniteljskih prava. I za branitelje s mirovinom ispod iznosa prosječne plaće naplaćen je doprinos u iznosu od jedan posto, ali ne iz njihova džepa, već iz državnog proračuna, kako to propisuje zakon. Da je tako, potvrđeno nam je i u Ministarstvu branitelja te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi uz napomenu kako je neupitno da će naplaćeni iznos dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje uskoro biti vraćen.

Sve je zataškano, daleko od očiju javnosti dogovarala se sanacija nastale štete, a neodređenim priopćenjem pokušalo se dati privid da se ništa ne skriva.

Novela zbog branitelja
Potkraj prošloga tjedna u Ministarstvo branitelja s pitanjem o doprinosu stigao je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI-ja I. skupine Đuro Glogoški koji je u razgovoru s resornom ministricom dobio jamstva da je riječ o pogrešci, a nikako o smanjenju braniteljskih prava te da će novac u kratkom roku biti vraćen na račune umirovljenih branitelja. Za pogrešku je kriv članak 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji je 15. prosinca 2008. izglasovao Sabor, a tri dana kasnije potvrdio predsjednik Stipe Mesić.

Iako svi odgovorni tvrde da se pogreška neće ponoviti te da netom doneseni zakon neće trebati dorađivati, dio branitelja i oporbeni političari smatraju da zakon treba dobiti novelu u kojoj će se od nameta iz članka 3., po njihovu mišljenju nedorečenog, izuzeti branitelji koji ionako nisu umirovljeni prema zakonu o mirovinskom osiguranju, već sukladno braniteljskom zakonu koji je na snazi od 2005. godine.


Kotromanović zaprepašten

Zaprepašten sam činjenicom da je Ministarstvo zdravstva odlučivalo samo o takvim odredbama te mi nije jasno kako je moglo zaobići Ministarstvo branitelja. – Ovime je oštećeno 30.000 ljudi, od stopostotnih HRVI-ja naniže, što je jasan znak da ministar zdravstva nema jasnu politiku prema braniteljima – komentirao je Ante Kotromanović (SDP), predsjednik saborskog Odbora za veterane. Najavio je da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti branitelja.


Milinović: Prava povećana

Kada je 15 udruga potkraj siječnja bezrezervno podržalo zdravstvenu reformu, ministar zdravstva Darko Milinović kazao je da prava branitelja nisu reducirana, već da su povećana. Branitelji su tada isticali da ne traže privilegije, nego zaštitu prava koja proizlaze iz statusa branitelja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr