ljeto

Najveća tajna dobrog gulaša donedavno je šetala po svinjcu!

Foto: presnimila Lj. Risek
Najveća tajna dobrog gulaša donedavno je šetala po svinjcu!
06.07.2012.
u 10:20
Sav gulaš "planuo“ je u rekordnom vremenu, a skupljenih 4200 kuna uplaćeno je gradskoj humanitarnoj fundaciji Pro vitae
Pogledaj originalni članak

– Plačemo se! Drvodjelac nam je dal mokra drva, dimi se sve u šesnaest i dim nas grize za oči! Ali ništa zato! Štimung je fantastičan, društvo odlično, mužikaši su raspoloženi, u pletenkama i kanistrima imamo dovoljno „goriva“. Sve pet!

Tim su nas riječima na staroj tržnici dočekali članovi ivanečkih kvartovskih ekipa, udruga i društava, mjesnih odbora, vinskih društava i drugih družina okupljenih na ljetnoj zabavnoj manifestaciji Ivanec kuha – 2. natjecanju u spremanju gulaša u kotliću. Kakve li su nam samo sve tajne odali kulinarski majstori!

– Najveća tajna dobrog gulaša još se donedavno šetala po svinjcu! A glavno je pravilo da se ta tajna u kotliću zalijeva  vinom! – rekoše nam dečki iz ekipe ivanečke Maske u kojoj su bili Vinko Putarek, Sten Barbir, Dragutin Petrinjak i Nikola i Marcel Matajčić. Živo je bilo i u kuharskom taboru Lovačkog društva Šumski zec iz Margečana.

– Tajna našega gulaša je u domaćoj srni! I u originalnoj slavonskoj papriki iz Zagorja, a vrganji, zna se, moraju biti iz šuma u Željeznici. Gulaš se mora kuhati u crnom kotleku – uputili su nas lovci Ivan Slunjski, Mladen Piskač i Ivan Mešnjak te na odlasku šapnuli još nešto: dobrog gulaša nema bez suhe šljive!

U ekipi ivanečkih Amatera sa Željkom Babićem-Baronom, Tomislavom Željezićem i Mirkom Darabošom – nova kuharska pravila.

– Na žalost, među sastojcima nemamo nikaj kaj je po šumi bežalo! Tajna dobrog gulaša? Mi se rashlađujemo gemištima, a gulaš zalijevamo mineralnom. I da, u dobar gulaš ide malo muškatnog oraščića i balzamica – rekoše veseljaci. A veselo je bilo i u ekipi DSR-a Lančić-Knapića.

– Vrhunski se dimi! Koliko se kuha gulaš? Tri vure, a na kraju u njega ide glavna tajna – gurman-smjesa! – smijali su se Vlado Banek, Zvonko Slivar i Josip Čiček. Dimilo se i iz kotlića DVD-a Ivanec, oko kojeg su poslovali Davor Bregović, Vinko Slivar, Zvonko Videc i Miro Kušen i u njemu spremali – ekološki gulaš. Oko kotlića DSR-a Ivanec okupilo se veselo društvo. Kuharima Velimiru Čičeku i Zvonku Ribiću pridružio se i gljivar Zvonko Turčin, koji je okus gulaša naumio poboljšati svježim jelenskim uhom. Priduržio im se i Rudolf Kocijan iz Osijeka, rodom iz okolice Ivanca.

– Ponio sam sa sobom i dunavskog šarana i specijalne rezance za fiš. Kuhat će se samo sat vremena, a onda moš' samo prste polizat – veselio se gospodin Rudolf.

– Meso mora biti napacuno s bijelim lukom i treba se pomalo kuhati četiri vure da omekne i da se osjeti pac. Onda je pravo! – izvijestili su Alojz Pavlin, Mario Šoštar, Kruno Kočet i Igor Habek iz ekipe Šiefi z Kumičićeve.

No, konačna je ipak bila ocjena prosudbenog povjerenstva koje je ocijenilo da je najbolji gulaš skuhala ekipa HPD-a Ivančice. Po simboličnom cijenama gulaš je potom „planuo“ u rekordnom vremenu, a organizatori su skupljenih 4200 kuna odlučili uplatiti u korist gradske humanitarne fundacije Pro vitae. Za odličnu organizaciju zaslužan je Radio Ivanec sa sponzorima, a manifestaciju je pomogao i Grad Ivanec

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.