RAZGOVOR

Najveći je Vladin grijeh što nije pozatvarala kriminalce

18.04.2003.
u 00:00
HDZ nije doživio potrebne promjene da bi se mogao nazvati demokratskom strankom
Pogledaj originalni članak

Koalicijska kombinatorika, te izgledi HSS-a na izborima, neke su od tema razgovora sa zamjenicom predsjednika te stranke i saborskom zastupnicom Ljubicom Lalić.

- Je li točno da je postignut dogovor o poslijeizbornoj koaliciji i da su podijeljene dužnosti: Račan predsjednik parlamenta, Tomčić premijer, a Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova?

- Čudim se ovako ozbiljnom pitanju kao da je riječ o nečem istinitom. Ni razgovora ni dogovora nije bilo! Na izbore idemo samostalno, a nakon izbora ćemo koalirati sa strankama koje prihvate naš program.

- A je li točno da je pod vašim pritiskom došlo do kompromisa o datumu izbora - prva polovica studenog, a ne početak 2004., niti listopad ove godine?

- Ne bih rekla da je tu postignut kompromis, niti da je riječ o pritisku HSS-a. Tko je požurivao izbore?

- Je li to loptica SDP-u?

- Nije, svi koji su kalkulirali s datumima priželjkivali su izbore. Pitam se: ako Hrvatski sabor već sada radi u predizbornoj atmosferi, ima li smisla čekati zadnji rok 2. travnja 2004.? Predsjedništvo HSS-a zaključilo je da, ako je tako, onda neka izbori budu što prije.

- Vjerujete li da će šef HDZ-a, radi koalicije s vama, prihvatiti i vaš program?

- Ne mogu ni vjerovati, a ne mogu biti ni sigurna. U stranci još nismo razgovarali o potencijalnim koalicijskim partnerima. Morala bih, i na temelju iskustava iz proteklih deset godina, debelo razmisliti je li HDZ doživio neke promjene. Nužno je odgovoriti i jesu li to dovoljne promjene da bismo govorili o demokratskoj stranci.

- Je li se HDZ oslobodio negativnog naslijeđa?

- Sudeći prema ponašanju nekih članova HDZ-a, sudim da ta stranka nije doživjela potrebne promjene da bi se mogla nazvati demokratskom.

- Smatrate li da bi se HDZ trebao ispričati zbog politike koju su prema HSS-u vodili dok su bili na vlasti?

- Takvu bih ispriku priželjkivala. Ako bih rekla da je to potrebno, onda bi to značilo da se vraćamo u prošlost. Temeljem ponašanja trebali bismo dobiti jamstva da se promijenio duh u toj stranci i da će raditi drukčije nego dosad.

Na žalost, spomenuti vrlo glasni dio HDZ-a ne budi mi optimizam.

- Govorite li o potrebi nastavka čistki u HDZ-u?

- Ne želim čistke ni u svojoj, pa ni u drugim strankama. No, ako su to promjene u funkciji demokratizacije, onda je to poželjno.

- Postoje li u HSS-u podjele o eventualnoj koaliciji s HDZ-om?

- Ne bih rekla da je riječ o podjelama. O tim promišljanjima treba suditi na temelju iskustava koja su iza nas. Moram se prisjetiti Badnjaka 1990. Radila sam u tvrtki koja ni u komunističkom sustavu na Badnjak nije radila. Bilo nas je devet direktora i nitko od nas nije bio u partiji. Prešutno smo slavili Badnjak i Božić. Nikad nismo tražili suglasnost komiteta za imenovanje direktora i zato smo bili na njihovoj meti. I tada, na taj dan 1990., predsjednik Izvršnog vijeća saziva sastanak Radničkog savjeta i traži da se nas devet direktora pošalje na Zavod za zapošljavanje. Obrazloženje - komunistički kadar. A taj predsjednik bio je bivši sekretar Općinskog komiteta SKH. I sad on, novopečeni hadezeovac, dolazi mene istjerati jer sam "komunistički kadar". I u tom svjetlu promatram eventualnu suradnju.

- Koliko je HSS u ovom trenutku težak glasova birača?

- Bili bismo zadovoljni sa 20 posto.

- Koji je najveći grijeh ove vlasti?

- Najveći grijeh ove vlade je što nije pozatvarala kriminalce iz razdoblja prije nas! Drugi grijeh Vlade je što nije uspostavila mehanizme pravednosti. To je ono što narod najviše boli. Narod je puno toga spreman pretrpjeti za svoju državu, ali ne i nepravdu.

Darko Đuretek

Pogledajte na vecernji.hr