Venezuela

Nakon 17 godina socijalisti izgubili većinu u parlamentu

Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
venezuela izbori
07.12.2015.
u 08:35
Opozicija je optužila socijaliste za loše vođenje ekonomije i rasipanjem naftnog bogatstva zemlje.
Pogledaj originalni članak

Opozicija u Venezueli osvojila je većinu zastupničkih mandata u parlamentu čime je okončana gotovo dvadesetogodišnja dominacija socijalista predsjednika Nicolasa Madura.

Pet sati nakon što je završeno glasanje, Nacionalno izborno vijeće izvijestilo je da je opozicija osvojila 99 zastupničkih mjesta. Socijalisti su osvojili 46 mjesta, a preostalih 22 tek se trebaju potvrditi.

Predsjednik Maduro priznao je poraz. Savez opozicije, kojeg čine stranke desnog centra i konzervativne, uvjerene su da će im na kraju pripasti najmanje 112 mandata nakon 17-godišnje vladavine socijalista.

Dogodi li se to, omogućit će desnici da donose zakone kojima bi se iz zatvora pustili politički zatvorenici, ali i pritvorili stariji – članovi dosadašnjih vlada, izjavio je za BBC Wyre Davis koji se javlja izravno iz Caracasa.

"Očekivali smo ovakve rezultate. Venezuela je pobijedila i to je nepovratno, tweetao je Henrique Capriles, vodeći opozicijski čelnik Demokratske unije i bivši predsjednički kandidat.

Međutim, Ujedinjena socijalistička partija Venezuele ipak će i dalje biti prilično snažna zbog predsjedničkog sustava vladavine, budući da kontrolira velik broj županija.

Izbori su doživljeni kao referendum o potpori predsjedniku Maduru, izabranom nasljedniku preminulog Huga Chaveza.

Opozicija je optužila socijaliste za loše vođenje ekonomije i rasipanjem naftnog bogatstva zemlje.

Predsjednik Maduro kaže da njegova stranka ima za cilj braniti venezuelanske građane i dovršiti bolivarijansku revoluciju koju je započeo Hugo Chavez.

Tijekom kampanje bio je kronični nedostatak hrane i zaliha namirnica poput mlijeka, riže, kave, šećera, brašna i biljnog ulja. Predsjednik Madura za tu situaciju okrivio je "ekonomski rat" koji je protiv njegove vlade vodila opozicija.

Opozicija je pak, optuživala vladu za rastući autoritarizam. Ranije ove godine, lider opozicije Leopoldo Lopez osuđen je na 13 godina robije zbog poticanja na nasilje – za koju kritičari navode da je bila politički motivirana. Venezuela je pozvala promatrače regionalnog tijela Unasur, ali je odbila one iz Organizacije američkih država (OAS) i Europske unije.

>> Rođaci predsjednika Venezuele optuženi u SAD-u zbog kokaina

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
12:32 07.12.2015.

Kada i taj otpili ostaju jos Sjeverna Koreja, Kuba te Hrvatska ostanu li kokosari na vlasti!

Avatar Cinco
Cinco
15:12 07.12.2015.

Uh, kako ste to stidljivo objavili. Na naslovnici neki smiješni i nebitni članci, a ova vijest u zapećku. Jedva sam ju pronašao.