Nakon mirnog ljeta, jesen donijela požar Bračanima

05.11.2008.
u 17:45
Pogledaj originalni članak

Od gareža crnih lica i u odjelima posutim pepelom, dočekali su nas ujutro vatrogasci na Braču. No njihovi osmijesi, a pokazivali su kontrastno bijele zube, bili su znak da su nakon duge borbe ipak svladali vatrenu stihiju.

Više od 400 hektara
Požaru koji je u utorak popodne buknuo nedaleko od mjesta Selca pogodovalo je jugo, vatra se razbuktala i opustošila više od 400 hektara zemljišta. Najveći je to ovogodišnji požar na Braču, s kojim su se u noći s utorka na srijedu borili svi brački vatrogasci i njihove kolege koje su im sa 22 navalna vozila s kopna sigli u pomoć.

– Nismo zbog vremenskih prilika mogli računati na pomoć iz zraka. Sada javljaju da dolazi nevrijeme, nadam se da će biti kiše, a ne vjetra – govorio je Tomislav Vuko, županijski vatrogasni zapovjednik. Ostvarile su se njegove nade, pala je kiša i pomogla gasiteljima. Požar se opasno bio primaknuo mjestima Bobovišće i Ložišće, gasitelji su, među kojima su bili i mještani, izvojevali pobjedu.


Snimio: Mario Velić

– Bilo je strašno, gledala sam požar iz kuće. Gori tamo, gori ovdje, sa svih strana, cijelu noć nisam oka sklopila. Unuk mi je kazao da ih više ne smijem čuvati, jer je i zadnji put kada sam došla kod njih buknuo požar – ispričala nam je Nada Kusanović.

Požar je buknuo stjecajem nesretnih okolnosti. Član DVD-a Milna Branko Kordić išao je spaliti granje na svom zemljištu na brdu ponad mjesta. To je prijavio DVD-u i, kao je iskusan u tom poslu, sve dobro osigurao. Skupio je granje na hrpu, obišao rubove nakon što je granje izgorjelo. Sve se činilo ugašenim.

I palio i gasio
– Makao sam se nedaleko kada je odjednom zapuhao vjetar. Vratio sam se i imao što vidjeti. Vjetar je vjerojatno bacio žar na susjednu parcelu koja je zapuštena, puna suhe trave, pa je brzo planilo – ispričao nam je Branko koji je cijelu noć proveo gaseći požar s kolegama. Priznaje krivicu.

– Sada mi je strašno teško, tko će dokazati ljudima da nisam bio nemaran, da nisam išao glavom kroz zid. Više od pedeset puta palio sam korov, sve je bilo u redu, ali ovaj put... – shrvan je bio Branko.


Lokaliziran veliki požar na Braču

Najveći ovogodišnji požar na otoku Braču, koji je jučer oko 13 sati buknuo na njegovu zapadnom dijelu, lokaliziran je danas oko podneva. U požaru je izgorjelo više od 400 hektara borove šume i makije, a stradali su i maslinici. Cijelu noć trajala je borba s vatrenom stihijom, a stanovnici Ložišća i Gornjeg Bobovišća morali su napustiti svoje domove i jutro dočekati izvan njih. No, unatoč vatrenoj stihiji, nitko nije ozlijeđen, a izgorjela je samo jedna urušena i napuštena kuća. Prema neslužbenim podacima, požar je izazvao mještanin koji je neoprezno po jakom jugu palio korov, a vatra je izmakla kontroli i pretvorila se u najveći ovogodišnji brački požar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr