kriza u libanonu

Nakon pet dana paleža Bejrut se polako vraća u normalu

Foto: Reuters/Pixsell
autobomba, eksplozija, Beirut (1)
Foto: Reuters/Pixsell
autobomba, eksplozija, Beirut (1)
Foto: AFP/Pixsell
beirut,eksplozija,autobomba (1)
24.10.2012.
u 12:24
Oporba je suspendirala sva djelovanja u parlamentu kao i sve aktivnosti te odlučno traži ostavku premijera Najiba Mikatija kojeg optužuje za sudjelovanje u atentatu na šefa obavještajne službe Wisana Al-Hassana
Pogledaj originalni članak

Nakon pet dana uličnih borbi i nemira u Libanonu situacija se polako vraća u normalu nakon što se libanonska vojska žestoko sukobila s naoružanim i maskiranim borcima koji su sijali strah i smrt ulicama Bejruta.

Libanonska vojska zauzela je sve strateške točke koje dijele sunitske četvrti od šijitskih. Libanonci još uvijek strahuju od ponavljanja sukoba jer je Libanon ušao u duboku političku krizu. Naime, oporba je suspendirala sva djelovanja u parlamentu i sve aktivnosti te odlučno traži ostavku premijera Najiba Mikatija kojeg optužuje za sudjelovanje u atentatu na šefa obavještajne službe Wisana Al-Hassana.

Iako se predsjednik Libanona Michael Sulejman sastao sa svim vođama političkih stranaka u Libanonu s namjerom da osnuju vladu nacionalnog spasa koja bi izvukla Libanon iz teške krize u koju je zapeo, do sada je bez rezultata jer je oporba čvrsta u svojoj odluci unatoč pritiscima SAD-a i UN-a. Iako se ovih dana kao i svake godine Libanonci pripremaju za muslimanski praznik Kurban-bajram, trgovine i ulice jer se stanovnici boje ponovnog izbijanja sukoba.

Naime, jučer, u utorak, na pokopu ubijenog pripadnika vojnog krila stranke Budućnost, izbili su oružani sukobi između vojske i naoružanih pripadnika te stranke. U međuvremenu, libanonska vojska nastavila je akcije premetačine i uhićenja. Zapovjednik libanonske vojske Joun Kahvaji izjavio je da je u akciji uhićeno više od 150 osoba, među njima 50 osoba sirijskih državljana, pripadnika slobodne sirijske vojske te 20 Palestinaca, pripadnika ekstremnih muslimanskih salafita i upozorio je da je libanonska vojska odlučna u borbi protiv naoružanih skupina koje žele destabilizirati Libanon.

>>Šefa libanonske obavještajne službe odali najbliži kolege

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.