Rajići kod Novske

Nalaz pozitivan na trihinelu stigao 11 dana nakon kolinja

Foto: Željko Gašparović/VLM
žg
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
kolinje
Foto: Željko Gašparović/VLM
žg
20.12.2013.
u 17:09
Kako je došlo do propusta i toga da nakon toliko dana isti uzorci budu pozitivni, nadam se da će netko utvrditi i odgovarati, kaže nam vlasnik
Pogledaj originalni članak

Uznemireni su mještani Rajića kod Novske. Naime, veterinari su ih, čak 11 dana nakon održanog kolinja, upozorili da je meso, kojeg su u međuvremenu neki i konzumirali, možda zaraženo trihinelom. I ljuti su, jer je Veterinarskoj inspekciji trebalo čak 11 dana da ih o tome obavijeste, mada je test na trihinelu kojeg su na dan kolinja, 07. prosinca, napravili bio negativan. Na kolinju svinja iz vlastitog uzgoja, vlasnika Mirka Jurića, bilo je dvadesetak ljudi koji sada strahuju od obolijevanja, ali se krug konzumenata mesa proširo na pedesetak. Neki su i u Austriji i Sloveniji. - Meso od sve tri svinje s kolinja, prije konzumiranja, jedan od sinova odnio je u Veterinarsku stanicu u Novskoj na pregled.

Uzorci su bili negativni na trihinelu, a za taj pregled imamo i izdani račun. Kako je došlo do propusta i toga da nakon toliko dana isti uzorci budu pozitivni, nadam se da će netko utvrditi i odgovarati, kaže nam vlasnik. Obitelj je bila iznenađena kada im je 18. prosinca došao veterinar, zatražio još mesa za provjeru, a nedugo nakon toga se vratio s objašnjenjem da su, kontrolnom pretragom, utvrdili pozitivan nalaz. Sve meso, skoro pola tone suhomesnatih proizvoda iz pušnice, meso iz zamrzivača, čvarci, pokupljeni su i odvezeni u spalionicu.

Sada su Jurićevi bez zalihe mesa, no kažu, da im ovog trenutka i sama pomisao na meso izaziva mučninu. Supruga vlasnika i jedan od sinova zbog probavnih tegoba i temperature moraju na liječničke pretrage u sisačku bolnicu. Iako su svi koji su taj dan bili kod Jurićevih na kolinju u brizi, na sreću za sada nema novih zaraženih, no i inkubaciji treba određeno vrijeme nakon unosa ličinke trihinele u tijelo. - Koliko radim ovaj posao po kolinjima ne sjećam se da je netko obolio od toga. Ni meni sada nije ugodno jer moram uvijek probati meso, pogotovo sirovu smjesu za kobasice, zbog utvrđivanja slanoće i ljutine, rekao nam je Petar Biljuš, glavni mesar na kolinju. Iz Veterinarske stanice u Novskoj poručili su da nisu ovlašteni za komentar slučaja već su uputili na Ministarstvo poljoprivrede. Potvrđuju da je kod obitelji Jurić kasnijom analizom otkriven pozitivan nalaz na trihenelu ali i da će se dodatna analiza obaviti na Veterinarskom institutu.

>> Spremate se za kolinje? Evo na što morate paziti!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar patkovic
patkovic
18:25 20.12.2013.

sigurnije je probat kobasicu malo propečeno i to ne samo zbog trihinele nego i zbog drugih zoonoza , inače po starim pravilnicima meso pozitivno na trihinelu je bilo uvjetno ispravno tj koristilo se za barene polutrajne proizvode

GL
GlogovKolac
18:39 20.12.2013.

zašto u spalionicu???Koliko znam, meso pozitivno na trihinelu se može konzumirati nakon termičke obrade.Pa takovo meso kupujemo i u trgovinama i na njemu piše da je konzumacija dozvoljena isključivo nakon termičke obrade.

DA
damjanovic
18:07 20.12.2013.

veterinarima hitno zabraniti daljnji rad i kaznenena prijava pokusaj ubojstva iz nehata