entitet za hrvate

Namjera za jednakopravnost nije isto što i odcjepljenje od BiH

Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Namjera za jednakopravnost nije isto što i odcjepljenje od BiH
18.06.2013.
u 18:00
Namjera da se osigura jednakopravnost Hrvata nije isto što i pokušaj za odcjepljenje od BiH
Pogledaj originalni članak

Možda će Hrvati u BiH, koji čekaju treće izbore 2014. godine na kojima praktično neće imati pravo glasa, biti zahvalni Bakiru Izetbegoviću, jer je spomenuo ono što se oni ne usuđuju već godinama: treći entitet za Hrvate! Izetbegović je povezao nepravomoćnu haašku presudu Jadranku Prliću i ostalima s trećim entitetom. \"Od sada, tko god spomene treći entitet i Herceg Bosnu, nastavlja zagovaranje tog zločinačkog pothvata\", rekao je Izetbegović i postaje jasno da je riječ o zloporabi haaške presude i vezivanju današnjih političkih prilika u kojima žive Hrvati s ratnim zbivanjima prije 20 godina. Ivan Vukoja, sociolog iz BiH, kaže kako je riječ o puno puta viđenom ponašanju bošnjačkih političara. – Ako se Bošnjaci koji su na vlasti nastoje dogovoriti s Hrvatima, iz bošnjačkih oporbenih stranaka prozvat će ih da izdaju bošnjačke interese. Tako sad i Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, iz oporbene pozicije pokušava prikupiti nešto bodova protiv vladajućeg SDP-a Zlatka Lagumdžije – kaže Vukoja.

Dodatno ih umanjiti

Međutim, upozorava kako su zapravo u ovom trenutku na djelu procesi kojima će se Hrvatima prava dodatno umanjiti! Kako? Stalno se najavljuje ukidanje Doma naroda, a već su se mnogi privikli i da Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja Željko Komšić kojega su izabrali Bošnjaci. Mile Lasić, politolog i član radne skupine za ustavnu reformu u BiH, kaže kako je istup Bakira Izetbegovića dio ofenzive iz bošnjačkog političkog vrha, iz desnog krila, kojim se nastoji spriječiti procese koji vode uspostavi jednakopravnosti Hrvata unutar Federacije, a onda i u cijeloj BiH. Lasić ističe da nema riječi o trećem entitetu za Hrvate, ali da je cijeli proces na tragu rješenja koje bi poboljšalo položaj u ovom trenutku obespravljenih Hrvata. Valja ubuduće osigurati da Hrvati biraju svog predstavnika u Predsjedništvu, pa je zapravo riječ o krojenju izbornih jedinica tako da se to osigura. Povezivanje želje da se osigura jednakopravnost Hrvata nije isto što i želja za odcjepljenjem, upozorio je nedavno Vukoja. – Politički su neprihvatljiva rješenja po principu tri naroda, dva entiteta, te većinsko odlučivanje u entitetu kao federaciji dvaju naroda, kao i svi drugi oblici asimetrične jednakopravnosti konstitutivnih naroda – pisao je Vukoja u tekstu \"Kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo\".

Malo se zaigrao

Koristeći položaj lidera Bošnjaka, prikazujući se tako kao jedini zagovornici očuvanja cjelovitosti BiH, Izetbegović se malo zaigrao i pitanje je kako će njegove riječi zazvučati u ušima međunarodnih zaštitnika. Pozivajući svoje sunarodnjake da se na popisu stanovništva koji će se održati u listopadu ne izjašnjavaju kao Muslimani ni kao Bosanci, već kao Bošnjaci, Izetbegović je rekao: – Mi jesmo europski muslimani, mi ćemo ući u Europsku uniju i NATO, ali ćemo se nanovo oslanjati na našu milijardu i pol brojnu braću muslimane u svijetu. Vidjet ćete kakva će to velesila biti za kojih deset-dvadeset godina. Imat ćemo se na koga osloniti – rekao je Izetbegović, pogriješivši možda slično kao što su Hrvati došli na loš glas s Herceg Bosnom i tome što se često previše govorilo o planovima o pripojenju s Hrvatskom. Na Izetbegovićeve riječi već se razvila rasprava na internetu, spočitavaju mu da eksploatira zločine u dnevnopolitičke svrhe i pitaju zašto je ideja trećeg entiteta zločinačka, a ideja unitarne BiH nije, pa ga podsjećaju i na način na koji je nastala ne samo Republika Srpska, koju Izetbegović priznaje, nego je otomanskim osvajanjem prije 5,5 stoljeća nastala i sama BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.