Jedan od najvećih summita

Nancy Pelosi stiže u Zagreb: Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner

Foto: CNP/AdMedia
Speaker of the United States House of Representatives Nancy Pelosi holds a news conference on Capitol Hill
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Pelosi holds a press conference at the Capitol in Washington
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
U.S. House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) bill enrollment ceremony at the U.S. Capitol in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Pelosi holds a press conference at the U.S. Capitol in Washington
24.10.2022.
u 08:10
Stiže čak 26 predsjednika i devet potpredsjednika parlamenata, četiri čelnika parlamentarnih skupština i mnogi drugi
Pogledaj originalni članak

Uutorak će se u Zagrebu održati parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme koji će okupiti 42 parlamentarne delegacije iz 32 zemlje, kao i čelnike parlamentarnih skupština Vijeća Europe, OESS-a, IPU-a, NATO-a i Europskog parlamenta. Stiže čak 26 predsjednika i devet potpredsjednika parlamenata, četiri čelnika parlamentarnih skupština i mnogi drugi, a među njima i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. Ona u Zagreb stiže danas.

Povodom dolaska u Zagreb njezin je ured objavio priopćenje. 

"Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner – a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze među našim narodima. Amerika se pridružuje našim saveznicima i zahvaljuje hrvatskom predsjedniku Gordanu Jandrokoviću i ukrajinskom predsjedniku Ruslanu Stefanchuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, što su sazvali čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremeni i važan summit", poručila je.

"Kao predsjednici, privilegija mi je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo dali nepogrešivu izjavu o našoj solidarnosti s ukrajinskim narodom", rekla je Pelosi.

“Vladimir Putin vodi neizazvani, sveobuhvatni napad na Ukrajinu: od tekuće okupacije Krima do njegovog pokušaja pripajanja dodatnih teritorija,  do njegovog očajničkog i sve većeg ciljanja civila i civilne infrastrukture. Ovog tjedna, Amerika se pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i držati Rusiju odgovornom", poručila je Pelosi.

Zbog summita PU zagrebačka objavila je kakva će biti privremena regulacija prometa ta dva dana, zajedno s kartama koje bi trebale olakšati vožnju građanima kroz grad. Više pročitajte OVDJE



 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

GE
geler203
08:16 24.10.2022.

Stiže s ugovorima za kupovinu naoružanja i prijedlozima za slanje naše djece u Ukrajinu.

MO
moreplovac
09:45 24.10.2022.

Bolje je jedan dan živjeti na zapadu nego 7 dana na istoku. Zbog toga svi (naše istočne komšije posebno) trče na zapad, a nitko na istok.

DU
Deleted user
09:53 24.10.2022.

Ovaj nam je svima spreman staviti metu na čelo samo da se uguzi u Bruxelles. Nisam rusofil ali, ali je evidentno