Srpski pirati

Naoružani riječni banditi upali na Segestu: Sve ćemo vas ubiti!

Foto: arhiva
Naoružani riječni banditi upali na Segestu: Sve ćemo vas ubiti!
21.05.2013.
u 08:55
Kao u filmu: 
Dobro naoružani pljačkaši prijetili šestorici članova posade gurača
Pogledaj originalni članak

"Sipaj naftu ili ćemo vas sve pobiti", urlao je jedan od dvojice napadača s uperenim oružjem na posadu broda. Prizor dosad zamisliv samo iz filmova, u nedjelju su doživjeli članovi posade broda Segesta sisačkog Dunavskog Lloyda na 46. kilometru Save kod Obrenovca u Srbiji. Šesteročlana posada gurača sa zapovjednikom Nedeljkom Šišićem (52) kao da još nije svjesna u kakvoj se opasnosti našla. Iznenada su ih napala dvojica dobro naoružanih pljačkaša koja su se na brod ukrcala iz motornog čamca.

Divljanje na brodu

Kapetan Šišić iz Davora, koji plovi već više od tri desetljeća, od čega 27 godina kao zapovjednik, nije mogao ni slutiti da bi mu se takvo što moglo dogoditi. Čitao je i slušao o gusarima u Somaliji, ali da bi gusarski prepad mogao doživjeti na Savi, nije vjerovao. Još je potresen od napada pljačkaša koji su osim prijetnje oružjem, kapetana napali i nožem. Samo zahvaljujući sreći nitko od članova posade nije ozlijeđen.

– Nije neobično da čamcima brodu pristupe nepoznate osobe. Obično nešto prodaju ili žele da im mi nešto prodamo, najčešće traže naftu. Ova su se dvojica popela na brod s kanistrima, ali sam ih odmah odbio uz obrazloženje da naftu ne prodajemo. Na to je jedan od njih izvadio nož i uz povike zamahnuo prema meni. Bio sam za kormilom i tek sam krajičkom oka vidio napad. Izmaknuo sam se u posljednji trenutak i nož mi je prošao kraj glave. Vikao je da je on izbjeglica iz Benkovca i da će nam se osvetiti. Izvadili su pištolje i počeli nam prijetiti i psovati. Nismo pružali otpor, jer bi u suprotnom netko sigurno stradao – govori kapetan Šišić.

Pljačkaši su počeli haračiti brodom, ukrali su nešto goriva, maziva i drugog materijala, aktivirali aparate za gašenje požara i pjenom zasuli kapetanski most i strojarnicu. Po brodu su razbacivali opremu i verbalno maltretirali ljude. Nakon divljanja su pobjegli.

Ipak bez težih posljedica

– Na sreću, osim velikog nereda, težih posljedica nije bilo. Nakon što sam o događaju obavijestio upravu tvrtke u Sisku, pozvao sam srpsku policiju i pristao uz obalu. Ubrzo su stigli predstavnici kriminalističke, antiterorističke i riječne policije te obavili očevid. Kako sami tvrde, takav se slučaj gusarenja u Srbiji još nije dogodio. Jamče da će učiniti sve da otkriju počinitelje. Nakon noćenja, u ponedjeljak ujutro nastavili smo put u Beograd – telefonski nam je rekao Nedeljko Šišić.

Na slučaju je angažirano srpsko mjerodavno ministarstvo i naša diplomacija. U četiri barže Segesta prevozi veće količine željezne rudače, pirita, iz Šapca u Beograd i dalje Dunavom prema Constanzi na Crnom moru, gdje će biti pretovaren na brod za Kinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.