Slučaj Pukanić

Napadima na sutkinju zbog objave SMS-ova grubo se krši Ustav

Foto: POOL/PIXSELL
Napadima na sutkinju zbog objave SMS-ova grubo se krši Ustav
29.03.2010.
u 09:39
Odvjetnici se ograđuju od insinuacija da je netko od njih medijima dostavio ispise SMS-ova, ali im sutkinja nije dopustila da svoj podnesak čitaju u sudnici.
Pogledaj originalni članak

“Vjerujemo da predsjednica sudskog vijeća nije medijima dostavila ispis SMS-ova, a mi se kao branitelji bezrezervno i odlučno ograđujemo od bilo kakvih insinuacija o mogućoj povezanosti s dostavljanjem ispisa SMS-ova medijima”.

Mjesto za javnu polemiku

Stoji to u podnesku koji je u ime braniteljskog tima optuženih za ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića sudskom vijeću sutkinje Ivane Kršul danas podnio Saša Novak, branitelj Željka Milovanovića.

– Mislimo da trebamo reagirati zbog medijskog linča – kazao je Novak, zatraživši da podnesak i javno pročita.

– Sudnica nije mjesto za javnu polemiku, a ovo što navodite u podnesku nije od važnosti za utvrđivanje činjenica u postupku – kazala je sutkinja.

Branitelji su podnesak, u kojem se prvo osvrću na “snažnu političku i medijsku polemiku oko izvedenog dokaza koji je na neutvrđen način dospio u medije”, da bi zatim upozorili kako je riječ o polemici “koja je predsjednicu vijeća izložila neviđenoj medijskoj i
političkoj hajci”, priložili u spis. Upozorili su da je to opasan presedan “jer su svi sudionici javne polemike koji su kritizirali rad suda, osim narušavanja povjerenja u pravosuđe, na najgrublji način prekršili Ustav i druge zakonske akte koji jamče neovisnost sudstva...”

Nitko protiv “čitanja”

Branitelji su iznijeli i kronologiju navevši da je zapisnik o pretrazi Pukanićeva iPhonea bio dio istražnog spisa od 30. prosinca 2008. “U vrijeme podizanja optužnice zapisnik je nestao iz spisa, izdvojen je iako o tome nije odlučilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Kako je riječ o dokumentaciji koja sudu nudi podatke o činjenicama važnima za odlučivanje, raspravno je vijeće opravdano prihvatilo dokazni prijedlog da se dokumentacija ponovno uvrsti u sudski predmet i da se taj dokaz izvede čitanjem. Formalno je pročitan na raspravi 15. ožujka 2010., što znači da u sudnici faktički tada nisu čitani pojedinačni SMS-ovi, a stranke na to nisu imale primjedbe”, stoji u podnesku.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.