rat u Europi

Dramatična poruka Putinova saveznika: Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen ride atop BMP-2 infantry fighting vehicles along a road in the town of Chasiv Yar
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian serviceman rides atop a BMP-1 infantry fighting vehicle in the town of Chasiv Yar near a front line in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen are seen next to a BMP infantry fighting vehicle near a front line in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members fire a howitzer D30 at a front line near the city of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members prepare fire a howitzer D30 at a front line near the city of Bakhmut
Autori Vecernji.hr, Hina
25.04.2023.
u 23:48
Antonio Guterres predao je Sergeju Lavrovu "pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio" ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska vojska postavila je položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar u blizini grada Hersona, što bi moglo označiti početak dugoočekivane protuofenzive. Na sastanku UN-a sukobili su se ruski diplomat Lavrov i glavni tajnik Guterres. Guterres je "izgrdio" Lavrova i Rusiju rekavši da su prekršili povelju UN-a, dok je Lavrov optužio SAD za potkopavanje globalne diplomacije. 

VIDEO: Medvedev: Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata

Tijek događanja:

23:45 - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kritizirao je rusku invaziju Ukrajine, no rekao je da nitko ne razgovara o miru u onome što je nazvao "nenormalnim ratom". Govoreći tijekom posjeta Španjolskoj, Lula je rekao da je predan nalaženju mirovne formule za okončanje sukoba.

"Razumijem europski pogled na ovaj rat. Neprihvatljivo je da jedna zemlja izvrši invaziju na drugu, no ovo je rat u kojem ne vidim da itko razgovara o miru", rekao je u govoru na poslovnoj konferenciji.

Lula je razbjesnio mnoge na Zapadu ovaj mjesec kad je pozvao američke i europske saveznike da prestanu isporučivati oružje Ukrajini, rekavši da time produžuju rat, zbog čega ga je Bijela kuće optužila da "ponavlja rusku i kinesku propagandu". Nakon oštre reakcije, brazilski čelnik je ublažio svoje komentare te je tijekom posjeta Portugalu i Španjolskoj osudio rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

U Španjolskoj, Lula je ponovno pozvao na više mirovnih napora "kako bi Ukrajina mogla zadržati svoj teritorij", udaljivši se tako od nedavne izjave da napadnuta zemlja treba učiniti teritorijalne ustupke kako bi okončala rat i da bi Rusija trebala vratiti nedavno osvojeni teritorij, no zadržati Krim. 

15:56 - Mađarska i druge istočnoeuropske zemlje žele do kraja godine zadržati zabranu uvoza ukrajinskog žita koja je uvedena prošlog tjedna, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy. "Željeli bismo da Europska komisija prihvati naše mjere jer ih namjeravamo zadržati do kraja godine, a sve kako bismo našim poljoprivrednicima omogućili žetvu i skladištenje vlastitih usjeva", rekao je Nagy.

Mađarska je prošlog tjedna zabranila uvoz ukrajinskog žita i poljoprivrednih proizvoda nakon što je Poljska uvela istu mjeru kako bi se suprotstavila priljevu jeftinijih proizvoda koji su izazvali pritisak na vladu da zaštiti lokalne poljoprivrednike. Slovačka i Bugarska su također slijedile taj primjer. Te zemlje, zajedno s ostalima u srednjoj i istočnoj Europi, smatraju da je potrebno uvođenje tih mjera na razini EU-a kako bi se riješio problem. Mađarska je pozvala EU na "progresivnu" pomoć kako bi pomogla pri transportu ukrajinskog žita kroz zemlje srednje Europe.

Srednjoeuropske zemlje su postale tranzitna ruta za ukrajinsko žito koje se ne može izvoziti kroz crnomorske luke nakon što je Rusija započela rat. No, zastoji u opskrbi zarobili su milijune tona žitarica u zemljama poput Mađarske i Poljske koje graniče s Ukrajinom.

14:34 - Potpora Europske unije Ukrajini bit će još snažnija jer postaje jasno da se ruska invazija neće moći zaustaviti samo politikom i diplomacijom, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak u Pragu. Ukrajina se ne mora pribojavati jenjavanja europske pomoći u borbi protiv ruske invazije koja traje više od godinu dana, izjavio je Jandroković Hini. 

"Sve zemlje članice uviđaju da se, nažalost, samo politikom i diplomacijom ne može zaustaviti rat. Ne može se zaustaviti ruska agresija tako da će potpora Ukrajini sigurno biti još snažnija u mjesecima i ako bude potrebno, u godinama koje su pred nama", dodao je. Konferencija predsjednika parlamenata država članica EU-a (EUSC) u ponedjeljak i utorak u Pragu bila je u znaku ruske invazije na Ukrajinu i geopolitičkim okolnostima. 

Drugog dana EUSC-a razgovaralo se o ulozi EU-a u globalnoj suradnji demokracija i ovisnosti članica EU-a o totalitarnim režimima. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekla da "u budućnosti ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti" poput energetske ovisnosti o Rusiji i da se pokazalo da je Unija "učinkovita kad je jedinstvena". Jandroković je rekao da "sazrijeva svijest o tome da je Europska unija čitav niz godina bila izložena i previše ovisna o zemljama koje nisu demokratske. I sirovine, tehnološki materijali, energetika jako su ovisili o onima koji s nama ne dijele iste vrijednosti", kao i da se EU treba okrenuti zemljama "zagovornicima slobode, demokracije, mira i zaštite ljudskih prava". 

EU je humanitarno, financijski i vojno već pomogla Ukrajini u iznosu oko 50 milijardi eura. Od početka rata u Ukrajini, Hrvatska je toj zemlji pomogla s oko 200 milijuna eura, uglavnom u vojnoj opremi. Ukrajina je ove godine sudjelovala na EUSC-u u statusu kandidata za članstvo u EU, a stremi i članstvu u NATO-u. Predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk rekao je u ponedjeljak u Pragu da se Kijev "nada pozivnici za članstvo u NATO-u i vremenskom okviru" na samitu vojnog saveza u srpnju u Vilniusu. Jandroković je rekao da će Ukrajina jednog dana biti članica i EU-a i NATO-a. 

"Brojni saveznici i članice EU-a i NATO-a kontinuirano i kroz vojnu opremu pomažu Ukrajini. Ukrajina ima svoj put i sasvim sigurno jednog dana bit će dio euroatlanskog područja u punom smislu, ali u ovom trenutku puno je važnije od same forme da pomažemo, da svi dajemo maksimum kako bi se prekinula ruska agresija, a Ukrajina živjela u miru u okviru svojih međunarodno priznatih granica", rekao je Jandroković. 

13:18 - Govoreći na konferenciji u Moskvi, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je glasine da se ruski predsjednik Vladimir Putin skriva u bunkeru, da ima dvojnika i da je bolestan. 

"Vjerojatno ste čuli da Putin ima jako puno dvojnika koji rade umjesto njega dok on sjedi u bunkeru... Još jedna laž... Vidite i sami kakav je naš predsjednik. Uvijek je bio, a i sada je megaaktivan – jedva ga prate oni koji rade uz njega", kazao je.

"Njegovoj se energiji može samo zavidjeti. Njegovo zdravlje se, ako Bog da, može samo poželjeti. Naravno, on ne sjedi ni u kakvim bunkerima. Ovo je također laž", dodao je Peskov.

Kremlj je u više navrata odbacio nagađanja da je Putin, bolestan.

Tijekom državnog posjeta Moskvi prošlog mjeseca, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Putinu da je uvjeren da će glasači ponovno podržati ruskog čelnika na predsjedničkim izborima 2024. Putin još nije rekao hoće li se kandidirati za još jedan mandat.

11:13 – Ukrajinske snage bazirane na zapadnoj strani rijeke Dnjepar često izvode napade na istočnu obalu u blizini grada Hersona kako bi pokušale protjerati ruske trupe, rekao je regionalni dužnosnik u utorak. Jurij Sobolevski, zamjenik načelnika regionalne administracije Herson, rekao je da su napadi imali za cilj smanjiti borbenu sposobnost ruskih trupa koje su granatirale grad otkako su bile prisiljene na povlačenje. “Naša vojska vrlo često posjećuje lijevu (istočnu) obalu, provodeći racije. Ukrajinske oružane snage rade, i to vrlo učinkovito", rekao je Sobolevski za ukrajinsku televiziju.

Ruske snage drže istočnu stranu rijeke Dnjepar u blizini Hersona od povlačenja iz južnog grada u studenome nakon višemjesečne okupacije, ali se očekuje da će Ukrajina pokrenuti proljetnu protuofenzivu kako bi pokušala ponovno zauzeti više teritorija. Herson je jedna od djelomično okupiranih regija Ukrajine za koju Ruska Federacija tvrdi da ju je anektirala.

10:56 – Bivši ruski predsjednik i saveznik Vladimira Putina Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak da je svijet vjerojatno na rubu novog svjetskog rata, upozoravajući da rastu i rizici od nuklearnog sukoba, iako nijedan scenarij nije neizbježan.

"Svijet je bolestan i vrlo je vjerojatno na rubu novog svjetskog rata", rekao je na konferenciji u Moskvi Medvedev.

Rekao je da takav novi svjetski rat nije neizbježan, ali je rekao da rizici od nuklearnog sukoba rastu – i to ozbiljniji od zabrinutosti oko klimatskih promjena. 

10:14 – Rusija je počela koristiti svoje nove borbene tenkove T-14 Armata za napad na ukrajinske položaje, izvijestila je danas novinska agencija RIA. Oružje još nije "sudjelovalo u izravnim jurišnim operacijama", ali je opremljeno dodatnom zaštitom, a posade su prošle "borbenu koordinaciju" na poligonima. Danas je prvi put da su korišteni u ratu otkako je Kremlj naredio proizvodnju 2300 tenkova.

Još u siječnju, britanska vojska citirala je ruske snage u Ukrajini koje su rekle da bi bilo kakvo raspoređivanje T-14 vjerojatno bila "visokorizična odluka" za Rusiju te da bi se ona prvenstveno donijela u propagandne svrhe.

9:11 – Rizici od izravnog vojnog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država stalno rastu, citirala je novinska agencija TASS izjavu visokog ruskog diplomata. Vladimir Jermakov, šef odjela za neširenje nuklearnog oružja u ministarstvu vanjskih poslova, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji da Washington eskalira rizike svojim ponašanjem prema Moskvi.

"Ako Sjedinjene Države nastave slijediti svoj trenutačni smjer konfrontacije s Rusijom, s ulozima koji neprestano eskaliraju na rubu skliznuća u izravni oružani sukob, onda bi sudbina START-a (sporazuma o nuklearnom naoružanju) mogla biti gotova stvar", kazao je ruski diplomat.

SAD je u ožujku rekao Rusiji da će prestati razmjenjivati neke podatke o svojim nuklearnim snagama nakon što je Moskva to odbila učiniti. Oni su to nazvali odgovorom Rusiji na obustavu sudjelovanja u Novom START sporazumu. Jermakov nije bio konkretan o američkim prijetnjama u svom intervjuu za TASS.

"Najakutnija prijetnja danas je povezana... s opasnošću nuklearne eskalacije kao rezultatom izravnog vojnog sukoba između nuklearnih sila. A ti rizici, na najdublju žalost, stalno rastu", kazao je, javlja Sky News.

9:00 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu da je jedna osoba ubijena, a deset ranjeno u napadu na muzej u Kupjansku u regiji Harkiv.  "Kupjansk, centar grada, lokalni povijesni muzej. Teroristička država čini sve da nas potpuno uništi. Naša povijest, naša kultura, naši ljudi. Ubijanje Ukrajinaca apsolutno barbarskim metodama. Nemamo pravo zaboraviti na to ni sekunde. Moramo i hoćemo odgovoriti", stoji u objavi.

Za sada se zna o jednoj poginuloj djelatnici muzeja te desetero ranjenih. Pod ruševinama još ima ljudi. Spasioci su na terenu.

Ukrajinski dužnosnici na društvenim mrežama objavljuju videoisječak koji navodno potječe s mjesta događaja i prikazuje posljedice napada.

8:48 – Broj dnevnih žrtava koje Rusija trpi pao je za oko 30% u travnju, rekli su britanski obavještajci. U svom dnevnom obavještajnom izvješću britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je pad vjerojatno posljedica završetka ruske zimske ofenzive, koja je, kako se dodaje, uglavnom propala. Ministarstvo obrane također je reklo da Rusija sada vjerojatno priprema svoje trupe za ukrajinsku protuofenzivu.

"Tijekom travnja 2023. prosječna dnevna stopa žrtava u Rusiji vjerojatno je pala za oko 30 posto. Ovo je uslijedilo nakon iznimno velikih ruskih gubitaka tijekom siječnja i ožujka 2023. Brojke koje je objavio ukrajinski Glavni stožer sugeriraju smanjenje s dnevnog prosjeka od 776 ruskih žrtava u ožujku, na prosjek od 568 dosad u travnju. Obrambena obavještajna služba ne može potvrditi točnu metodologiju Ukrajine, ali opći je trend vjerojatno točan. Gubici Rusije vrlo su vjerojatno smanjeni jer njihov pokušaj zimske ofenzive nije uspio postići svoje ciljeve, a ruske snage sada su usredotočene na pripreme za očekivane ukrajinske ofenzivne operacije", stoji u izvješću.

8:50 – Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjedništva, objavio je video na Telegramu koji navodno prikazuje posljedice napada u regiji Harkiv. "Rusi su iz S-300 granatirali centar grada Kupjanska u Harkivskoj oblasti. Udarili su u muzej. Pod ruševinama su ljudi, više od petero ljudi je ranjeno", napisao je.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

7:04 – Glavni tajnik Ujedinjenih naroda predložio je "put kojim treba ići" radi produljenja ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, rekle su u ponedjeljak njegove službe nakon njegova sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova. Antonio Guterres predao je Sergeju Lavrovu "pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio" ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.

Slično pismo je poslano "drugim dvjema potpisnicama" tog ugovora koji je ocijenjen presudnim za prehrambenu sigurnost u svijetu, Ukrajini i Turskoj.

"Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica" produljena je drugi put 19. ožujka. No Rusija je tada tražila 60-dnevno produljenje, a ne prešutno od 120 dana, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo provedbom dijela ugovora o izvozu svojih poljodjelskih proizvoda i umjetnog gnojiva, koji je i dalje onemogućen zbog zapadnih sankcija.

Glavni tajnik UN-a je "primio na znanje zabrinutost Ruske Federacije" zbog provedbe ugovora o izvozu svojih prehrambenih proizvoda i umjetnog gnojiva i "podastro je opširno izvješće o napretku postignutom u tom smislu", navode njegove službe, istaknuvši da će UN "nastaviti raditi" kako bi "riješio preostale probleme".

No "sve dosad nije bilo velikog napretka", komentirao je Sergej Lavrov u priopćenju svog ministarstva, izrazivši žaljenje zbog nepostojanja "volje zapadnih zemalja da doista učine sve što je potrebno kako bi se uspješno primjenjivala" oba poglavlja ugovora. "Proučit ćemo prijedloge koje nam je (glavni tajnik) uputio u pismu", dodao je.

Antonio Guterres ujedno je izrazio "zabrinutost" u vezi s "nedavnim zaprekama" na koje je Centar za koordinaciju ugovora, u kojemu su predstavnici četiriju strana (Ukrajina, Rusija, UN i Turska) nailazio u "svakodnevnim operacijama". Pregled brodova s ukrajinskim žitaricama privremeno je prekinut prošlog tjedna.

7:00 – Šef UN-a i predstavnici zapadnih zemalja izgrdili su glavnog ruskog diplomata Lavrova dok je predsjedavao sastankom UN-a u ponedjeljak, optužujući Moskvu da je prekršila Povelju UN-a napadom na Ukrajinu i okupacijom dijela njezina teritorija. Glavni tajnik António Guterres upozorio je Vijeće sigurnosti da je globalna suradnja pod najvećim pritiskom od stvaranja Ujedinjenih naroda 1945. na pepelu Drugog svjetskog rata.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je braneći vojnu akciju svoje zemlje i optužujući SAD i njegove saveznike za potkopavanje globalne diplomacije, temelja Ujedinjenih naroda.

6:58 – Ukrajinska vojska postavila je položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar u blizini grada Hersona, citira Institut za proučavanje rata ruske vojne blogere. Infiltracija u to područje mogla bi biti prvi korak prema pokušaju protjerivanja ruskih snaga s položaja kojima se koriste za granatiranje i pucanje na Herson. Prepadi ukrajinske vojske preko rijeke također bi mogli označiti prve probne korake prema pokretanju dugoočekivane proljetne ofenzive za povrat više teritorija.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

AB
abram
13:41 25.04.2023.

Nema on pojma, naš predsjednik je puno upućeniji, kad on to bude rekao onda se trebamo zabrinuti

Avatar istovari
istovari
11:10 25.04.2023.

Na rubu smo svjetskog rata već više od godinu dana...ali nikako da krene.

Avatar El Indio
El Indio
00:06 26.04.2023.

Zadnji put izjavio: "Vjerojatno smo na rubu nuklearnog rata" A sad: "Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata"....Ukrajinci ih spustili na zemlju pa sad ratuju sa jezikom