Princ Charles

Napisao je knjigu, svoje slike prodaje u galeriji, a okušao se i kao – mađioničar

Foto: Press Association/Pixsell
Napisao je knjigu, svoje slike prodaje u galeriji, a okušao se i kao – mađioničar
11.03.2016.
u 22:34
Britanski prijestolonasljednik koji uskoro dolazi u Hrvatsku veliki je promotor britanske tradicije i kulture, no laburisti ga uspoređuju s Googleom zbog izbjegavanja plaćanja visokih poreza
Pogledaj originalni članak

Britanski princ Charles, “vječni prijestolonasljednik”, sljedeći tjedan dolazi u posjet Hrvatskoj. Princ, koji čeka svoj red da postane kralj, naizgled vodi monoton život. To je slika koja se stvara kod površnog, prosječnog promatrača britanske kraljevske obitelji koji Charlesa “poznaje” samo po njegovu braku s pokojnom Lady Dianom i najavama da će princ uskoro, po peti puta, posjetiti našu zemlju. No ta je slika pogrešna.

Iako, naravno, ne ovisi o mjesečnoj plaći, već apanažu dobiva iz državnog proračuna kao i svi ostali članovi uže kraljevske obitelji, Charles je prilično zaposlen čovjek s ispunjenim danima. Dobar dio svakodnevnih obaveza odnosi se na njegov rad u dobrotvornim organizacijama. Naime, princ vodi čak 14 dobrotvornih organizacija, a od toga je njih 13 sam osnovao.

Tisuće susreta

Područje djelovanja svih tih dobrotvornih organizacija i udruga vrlo je široko. Od Kraljevske škole crtanja, koju je osnovao s umjetnicom Cathrine Goodman kako bi omogućili besplatno visokokvalitetno umjetničko obrazovanje nadarenim studentima, preko Prinčeve zaklade za obnovu koja radi na zaštiti povijesnih građevina i zgrada, do Britansko-azijske zaklade koja pak financira cijeli niz dobrotvornih organizacija na području Bangladeša, Pakistana, Indije i Šri Lanke. Dakle, na području koje je činilo Indiju u vrijeme kolonijalnog Britanskog Carstva.

Godišnje ovih 14 zaklada i organizacija kojima upravlja princ Charles ukupno donira oko 100 milijuna funti, te ovaj skup dobrotvornih udruga predstavlja najveću i financijski najjaču grupaciju tog tipa u Velikoj Britaniji. Doduše, prinčev rad tu ne staje jer on je više ili manje povezan s još oko 400 organizacija koje u Britaniji skrbe o potrebitima, pomažu siromašnim umjetnicima, podržavaju arhitektonske radove... Naravno, u velikoj većini ovih društava princ Charles je počasni član, no prilično se aktivno uključuje u društva koja su vezana za poljoprivredu i ekologiju, što mu je posebno zanimljivo.

Naravno, osim dobrotvornog rada, ima i dosta posla na samome dvoru. Kad je kraljica zauzeta ili spriječena pa ne može primiti uvaženog stranog gosta ili delegaciju, princ Charles uskače u tu ulogu. Samo tijekom 2014. princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, primili su gotovo 6000 gostiju na raznim primanjima u svojim kraljevskim rezidencijama. Sudjelovali su i na stotinjak seminara, državničkih večera, susreta... Naravno, princ Charles i Camilla često putuju i izvan zemlje, u prosjeku prijeđu stotinjak tisuća kilometara godišnje predstavljajući na putovanjima Veliku Britaniju. Pri tome nerijetko primaju i poklone koji se vrlo precizno evidentiraju. Tako je princ Charles 2013. godine, između ostalog, primio na dar i svilenu kravatu, set za filtraciju vode, vrećicu čipsa od jabuke... Kraljevska obitelj ne precizira što se s poklonima točno radi, no vrednije stvari se katalogiziraju i pohranjuju u posebne depoe Buckinghamske palače. Pokloni poput čipsa od jabuke i drugih namirnica najčešće se doista pojedu i upotrijebe jer im je rok trajanja vrlo ograničen.

Prozvan zbog malog poreza

Putovanja nisu samo izvan Otoka, već i u okviru Velike Britanije. Godišnje princ Charles, s Camillom ili bez nje, prođe osamdesetak gradova diljem britanskog otoka i Sjeverne Irske. Cijeli je niz manifestacija na kojima se princ redovito pojavljuje, bio to veliki poljoprivredni sajam Royal Welsh Show ili otvaranje nekog parka.

Godišnji prihodi princa Charlesa ipak ne dolaze od ovih aktivnosti, već prvenstveno od prihoda njegova vojvodstva od Cornwalla koji iznose oko 19 milijuna funti na godinu. Do prije nekog vremena od ovih prihoda, kao brižni otac, financirao je sa po milijun funti na godinu i svoje sinove, prinčeve Harryja i Williama dok nisu bili punoljetni. Sada, kada su već odrasli i kada imaju vlastite prihode, Charles ima na raspolaganju sav novac koji vojvodstvo donosi. I nastoji tim bogatstvom mudro upravljati. Zahvaljujući dobrim poreznim stručnjacima koje je angažirao i otpisima računa koji su prikazani kao poslovni trošak, uspio je prije nekoliko godina plaćati poreze u ukupnom iznosu manjem od 24 posto, znatno manje nego što plaćaju stanovnici njegova vojvodstva. Ovo legalno ali etički diskutabilno knjigovodstvo laburisti su u parlamentu prozvali neprihvatljivim i skandaloznim uspoređujući princa Charlesa s velikim kompanijama poznatim po izbjegavanju poreza poput Googlea ili Starbucksa.

Malo je poznato da je princ Charles pasionirani književnik, a posebno mu je draga tema ekologija. Objavio je do sada dvije knjige na tu temu: “Harmonija: Novi pogled na svijet”, te drugu, “O budućnosti hrane”, za koju je inspiraciju dobio pripremajući svoj govor na otvaranju konferencije o prehrani budućnosti u Glasgowu 2011. godine. Ipak, kao književnik je najpoznatiji po svojoj dječjoj knjizi “Starac iz Lochnarda”, priči o čangrizavom starcu u potrazi za mirom i toplom kupkom. Knjigu je BBC pretvorio u animirani film, a princ Charles bio je narator. Ne samo u prvom izdanu filma, snimljenom na engleskom jeziku, već i u izdanjima objavljenima na velškom i škotskom galskom iako ova dva jezika ne govori tečno. Priča “Starac iz Lochnarda” pretvorena je 2007. godine čak i u balet. Naravno, uz punu suglasnost autora.

Književnik i slikar

Umjetnička crta princa Charlesa ne završava na književnosti. Koliko god bio uspješan u pisanju i objavljivanju knjiga, još je uspješniji u slikarstvu. Charles je predani slikar, specijalnost su mu vodene boje, a do sada je naslikao stotine akvarela. Njih oko 130 nudi se od 2013. na prodaju u galeriji u Highgroveu po cijeni od oko 2500 funti po komadu, a kupaca ne manjka. Naravno, ne zato što je prinčevo kombiniranje oblika, boja i stilova toliko dobro, već zato što je pitanje prestiža imati na zidu sliku umjetnika koji ima sve izglede postati britanskim kraljem.

Charles se svojedobno okušao i u magiji, 1975. prošao je audiciju i postao je član Magičnog kruga, udruženja mađioničara osnovanog prije stotinjak godina. Na audiciji Charles je izveo trik s čašom i lopticom, a ti su rekviziti i danas izloženi u muzeju Magičnog kruga u Londonu.

Ipak, najveći i najzapaženiji angažman princ Charles danas ima ekologiji i zaštiti okoliša. Naime, upravo je ekologija jedna od ključnih točaka većine njegovih javnih istupa, a rado je viđen gost na cijelom nizu događanja koja se dotiču ove teme, pa je tako predstavljao Veliku Britaniju na nedavnom skupu u Parizu na kojem je dogovoren potpuno drugačiji globalni pristup ekologiji nego što je bio do sada. Uostalom, upravo je govor princa Charlesa na Sveučilištu Cambridge i potaknuo raspravu o potrebi promjene globalne ekonomije kako bi se zaštitio planet.

Uza sav ovaj društveni i umjetnički angažman, Britanci od princa Charlesa, kao, uostalom, i od svih članova kraljevske obitelji, očekuju još nešto. Lobiranje. Očekuju da prinčevi i ostali pripadnici kraljevske obitelji doprinose ugledu Velike Britanije svojim javnim i privatnim nastupima privlačeći investicije i poslove na britanski otok. A Charles to doista radi, ali i njegovo lobiranje ne svodi se samo na pitanja vezana uz posao, kao što je bilo kada je lobirao za pomoć malim poljoprivrednicima. Lobira i u političkim pitanjima, kao kada je tadašnjeg premijera Tonyja Blaira stavio pred zid tražeći bolju opremljenost britanskih trupa u Iraku.

Lobiranje za Britaniju

Što se tiče privatnog života, princ Charles sada je u mirnijoj fazi. U vrijeme dok je bio oženjen princezom Dianom skandali su bili redovna pojava. Nakon 2005., kada je stupio u građanski brak s Camillom Parker-Bowles, stvari su se potpuno promijenile. Camilla je Charlesova dugogodišnja ljubav, a poznato je da ju je volio i prije nego što je stupio u brak s Dianom Spencer. Otkada se Camilla udala za njega i postala vojvotkinja od Cornwalla, nije napravila nijedan korak koji nije u skladu s protokolom britanske kraljevske kuće.

Prema tvrdnjama dobro upućenih u okolnosti u britanskoj kraljevskoj kući, tek vjenčanjem s Camillom Charles je postao istinski sretan. Iako se to na prvi pogled ne vidi, Camilla je vrlo optimistična i vesela osoba koja zrači pozitivnom energijom. Upravo je, tvrdi se, suprotna princu Charlesu koji je prilično uštogljen i rezerviran i u privatnom životu pa je Camilla vrlo bitan dio njegova života. Jednostavno se nadopunjuju.

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla uskoro će posjetiti Hrvatsku, a sigurno je jedno: ne dolaze turistički, da bi razgledavali ili se odmorili od obaveza. Jer svojim posjetom princ Charles će promovirati Veliku Britaniju u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ali će zasigurno i lobirati za britansku politiku ili poticati poslovne prilike, baš onako kako to od njega Britanci i očekuju. 

>> Princ Charles posjetit će Zagreb, Osijek i ergelu u Đakovu 

>> 'Kada je '72. došla kraljica, dobili smo asfalt na cesti'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SN
snajper
00:10 12.03.2016.

jos da se samo okusa kao kralj i zaokruzio je svoj zivotni ciklus