Kafić u Firenci dobio je kaznu od 1000 eura (7550 kuna) nakon što je mušterija nazvala policiju i požalila se da mu je običan espresso naplaćen 2 eura (15 kuna), piše Daily Mail.
Mušterija u nevjerici tvrdila je da mu je kafić Ditta Artigianale u toskanskom gradu naplatio dva eura, a da nije prikazao cijenu na cjeniku. Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, otprilike 70 posto iznad prosjeka za espresso, trebala pokriti troškove nabave zrna kave s određene plantaže u Meksiku. No policija je odbila prihvatiti njegovo obrazloženje i izrekla je Francescu Sanapu kaznu od 1000 eura.
– Kaznili su me jer se netko uvrijedio što je platio dva eura za kavu bez kofeina. Možete li vjerovati? – rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Facebooku.
– I danas se netko može toliko razbjesniti da umiješa policiju, koja je zaključila da smo pogriješili zbog zastarjelog zakona – prosvjedovao je, mašući kaznom policije.
– Ovaj zakon mora se promijeniti jer bi inače 99,9 posto barova i restorana bilo kažnjeno – naglasio je.
Tradicionalno niske cijene
Pijuckanje espressa sastavni je dio talijanske kulture, a kafići u Italiji poznati su po posluživanju dobre kave po tradicionalno niskim cijenama. Iako su problemi u lancu opskrbe i zatvaranje kafića zbog pandemije koronavirusa doveli do toga da mnoga talijanska poduzeća posljednjih mjeseci stalno povećavaju cijene, prosječna cijena espressa još uvijek je oko jednog eura u većini kafića. Ditta Artigianale oduvijek je svoju kavu prodavala s premiumom – cijena espressa kada je kafić otvoren 2013. već je bila 1,50 eura. No, Sanapo tvrdi da je dodatni euro mala cijena za ljubitelje kave.
– Kažnjen sam jer se osoba našla uvrijeđena što kavu s male plantaže na 1600 metara u regiji Chiapas, bez kofeina, napravljenu isključivo postupkom filtriranja vode, platila dva eura – rekao je Sanapo u četverominutnom videu podijeljenom na društvenim mrežama.
– Oprostite, ljutit sam. Osjećao se uvrijeđenim jer je platio dva eura, jer je barista kavu izvagao, samljeo, pripremao na najboljim aparatima na tržištu. Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kave koje mogu stajati više od jednog eura. Kave koje proizvode ljudi koji marljivo rade na stvaranju kave koja će postati jedinstveno iskustvo. Ne radi se samo o proizvođačima, već ima i barista koji uče kako bi skuhali što bolju kavu, ali ne, uvrijedite se jer to plaćate više od jednog eura – ispričao je ljutiti vlasnik bara.
– Zato talijanska industrija kave propada, umire – zaključio je.
– Espresso i talijanska industrija kave moraju oživjeti od kvalitete. A kvaliteta se mora platiti – naglasio je.
Kažnjen je zato jer nema istaknutu cijenu, a ne zbog visine cijene kave.