SKUP U LUXEMBOURGU

Napredak u migracijskoj politici EU-a pomaže hrvatskom pristupanju šengenu

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Davor Božinović nazočio programu primopredaje policijskih motocikala
Foto: REUTERS
Migranti na poljskoj granici
10.06.2022.
u 19:30
"Ja sam optimist u tom smislu. Od početka smo govorili da ti procesi reforme migracijske politike i šengenskih pravila i pristupanja Hrvatske šengenu mogu ići zajedno i oni idu zajedno”, rekao je nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
Pogledaj originalni članak

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a postigli su u petak u Luxembourgu veliki napredak u reformi migracijske politike i šengenskog zakonika, što bi i Hrvatskoj moglo pomoći u procesu pristupanja šengenskom prostoru.

"Ja sam optimist u tom smislu. Od početka smo govorili da ti procesi reforme migracijske politike i šengenskih pravila i pristupanja Hrvatske šengenu mogu ići zajedno i oni idu zajedno”, rekao je nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovaračko stajalište  o prijedlozima uredbi o registriranju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju podnositelja zahtjeva za azil te uspostavi mehanizma solidarnosti za rasterećivanje država članica na vanjskim granicama koje su najviše pod pritiskom migranata s Mediterana.

Prihvaćen je prijedlog francuskog predsjedništva o političkoj deklaraciji kojom bi se države članice obvezale da će pomoći južnim članicama u smislu premještanje tih migranata na svoj teritorij ili, ako to ne žele, da financijski ili materijalno pomognu u zbrinjavanju migranata.

“Veliki napredak na sastanku ministara unutarnjih poslova o paktu o migracijama i azilu. Velika većina članica podržala je prijedloge dviju uredbi o jačanju zaštite granica EU-a i mehanizam solidarnosti za potporu zemljama pod pritiskom”, izjavila je povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Ministri su također postigli dogovor o pregovaračkom stajalištu o reformi šengenskog zakonika.

Reformom šengenskog zakonika želi se osigurati bolje upravljanje na vanjskim granicama u slučaju ozbiljnih prijetnji za javno zdravlje ili instrumentalizacije migranata, dok bi uvođenje privremenih kontrola na unutarnjim granicama trebala biti krajnja mjera kada se iscrpe sve druge mogućnosti.

POVIJESNA ODLUKA

EU parlament izglasao zabranu prodaje novih auta na benzin i dizel od 2035.

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan Europske unije kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035., a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma. No elektronička pošta koju je Reuters vidio pokazuje da su interesne skupine iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035.

DENIS ROMAC

Najavom uklanjanja žilet-žice sa slovensko-hrvatske granice nova slovenska vlada šalje snažnu pozitivnu poruku Hrvatskoj

S obzirom na važnost što ga ulazak u Schengen u ovom trenutku ima za Hrvatsku, a definitivno je riječ o strateškom interesu Hrvatske čije će ispunjavanje iznimno koristiti hrvatskim građanima, ali i građanima ostalih članica EU, a osobito Slovencima, koji u Hrvatskoj posjeduju brojne nekretnine, slovenska potpora hrvatskom pristupanju Schengenu put je prema uspostavi boljih dobrosusjedskih odnosa.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TO
tomzag
23:25 10.06.2022.

Nema od Schengena ništa, a pogotovo od Šengena