NA JUGU LIBANONA

Nasilan proboj: Izraelski tenkovi probili vrata baze UN-ovih mirovnih snaga

Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS
FILE PHOTO: United Nations peacekeepers (UNIFIL) look at the Lebanese-Israeli border
Foto: Stringer/DPA
Lebanese-Israeli conflict - Qliyaa
Foto: Stringer/DPA
Lebanese-Israeli conflict - Qliyaa
13.10.2024.
u 18:05
Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada
Pogledaj originalni članak

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da su izraelski tenkovi probili vrata baze u južnome Libanonu u kojoj se nalaze mirovne snage. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je pozvao UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga (UNIFIL) iz područja u Libanonu u kojima traju sukobi. Nekoliko sati kasnije snage su izvijestile o daljnjem izraelskom kršenju dogovora, a to se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze.

"Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbollaha i iz zona sukoba", poručio je Netanyahu glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu. "Izraelske obrambene snage to su zatražile više puta, no s obzirom na to da su naišle na opetovano odbijanje, vojnici su posljedično postali živi štit teroristima Hezbollaha." Militantna skupina Hezbollah koju podupire Iran negira izraelske optužbe po kojima koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu.

Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage. Talijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoeuropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade.

VEZANI ČLANCI:

U snagama UNIFIL-a, koje čini 10.000 vojnika, Italija sudjeluje s više od tisuću. Uz Italiju gotovo po 700 vojnika u UNIFIL-u imaju Francuska i Španjolska, članice EU-a koje su također osudile izraelske napade.

Izraelski dužnosnici kažu da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN-a 1701 donesenu nakon rata 2006. godine, kojom se poziva da pogranično područje južnog Libanona bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanonske države.

ISTINA O PROPASTI MITSKOG MJESTA

FOTO Ovako je izgledalo Haludovo u doba najveće slave: 'Za Jugoslaviju je to bilo čudo. Frapirano smo gledali 150 Amerikanaca'

Najluksuzniji turistički objekt Hrvatske i bivše države, jugoslavenski Las Vegas, kako su ga prozvali, godinama propada, a njegov bivši direktor prisjeća se dana slave i propasti te otkriva dosad nepoznate detalje o Haludovu. Nakon što je u posao ušao Amerikanac Bob Guccione, izdavač slavnog časopisa Penthouse na krčki aerodrom prvi put sletjeli zrakoplovi s američkim turistima i slavnim “zečicama” koje su oskudno odjevene posluživale elitu za rulet-stolovima. Domaći ljudi s balkona smjeli su samo gledati bogate strance kako kockaju, što je Jugoslaviji bilo za većinu građana zabranjeno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar jogurtaši
jogurtaši
18:23 13.10.2024.

"plavci" od 2006. pa do danas dakle 18 godina nisu uspjeli ili nisu htjeli ispuniti ono za što su preuzeli obvezuRezolucijom 1701. Sada se čude kao pura...nečem!

OV
ovcalila
19:00 13.10.2024.

UN =srebrenica

BI
bikica7
20:23 13.10.2024.

Nije prvi put da snage UN-a štite teroriste. Tako je bilo i kod nas 90-tih kada je UNPROFOR štitio i pomagao srpske teroriste u tzv. Krajini.