vođa hezbollaha

Nasrallah: Bez dijaloga ostaje jedino rat, a to žele SAD i Izrael

Foto: AFP/PIXSELL
Nasrallah: Bez dijaloga ostaje jedino rat, a to žele SAD i Izrael
17.04.2012.
u 19:43
Vođa Hezbollaha u intervjuu s Julianom Assangeom otkrio je zašto podržava Assadov režim u Siriji
Pogledaj originalni članak

Vođa libanonske stranke i militantnog šijitskog pokreta Hezbollah Sayyid Hassan Nasrallah dao je svoj prvi intervju nakon šest godina, i to ni manje ni više nego Julianu Assangeu, suosnivaču WikiLeaksa, za RT. Nasrallah je izrazio podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u krvavoj borbi protiv oporbenih snaga koja traje više od godinu dana.

Kako je rekao sam Assange, Nasrallaha milijuni smatraju borcem za slobodu, dok u SAD-u, Izraelu, Kanadi i Nizozemskoj slovi za terorista. Nasrallah inače podržava Arapsko proljeće u Tunisu, Jemenu, Egiptu i drugim zemljama, no u slučaju Sirije podržava vlast. Otkrio je i kako je pozvao sirijske oporbenjake da razgovaraju s Assadovim režimom, što su oni odbili.

– Od početka smo imali režim koji je bio voljan proći kroz reforme i spreman za dijalog. Na drugoj strani imate oporbu koja nije spremna za dijalog i nije spremna prihvatiti reforme. Sve što želi jest srušiti režim. To je problem – smatra Nasrallah. Bez dijaloga, rekao je, građanski rat jedina je mogućnost.

– To je upravo ono što Amerika i Izrael žele – zaključio je Nasrallah, koji Izrael smatra ilegalnom državom koja je uspostavljena na temelju okupacije tuđe zemlje. Jedino rješenje za izraelsko-palestinski sukob, tvrdi, jest uspostavljanje demokratske države na palestinskom tlu u kojoj bi muslimani, Židovi i kršćani živjeli u miru.

Cijelu snimku razgovora možete pogledati ovdje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

OB
-obrisani-
20:16 17.04.2012.

Šeik Nasrallah je inteligentan i odgovoran čovjke,koji vodi brigu o svom narodu i to vrlo promišljeno.Nije on nikakav terorist i divljak,nego su to oni koji njega prozivaju za to.Vidjeli smo u Iraku,Libiji i Afganistanu,pa i u Siriji,tko su divljaci.

EL
ElCapitan
20:19 17.04.2012.

sadam, gadafi, taliban, assad su stvarn bili dobri ljudi, posteni i ljubitelji mira i tisine,,,da larissa slazem se sa tobom, svi gore navedeni pravi su svetci,,,lmfao

IR
irani
20:04 17.04.2012.

Dobar humoristicki prilog i promaseni pokusaj davanja kredibiliteta nekome tko to ne zasluzuje. Bez veze!