Izgradnja na jesen

Nastavljaju se radovi na obnovi mosta u brodskoj tvrđavi

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
brod tvrđava (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
brod tvrđava (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
brod tvrđava (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
brod tvrđava (1)
25.07.2013.
u 17:25
Hrvatske vode danas su započele s aktivnostima na iskapanju zemlje oko stare ciglene konstrukcije i nosećih lukova nekadašnjeg mosta
Pogledaj originalni članak

U slavonskobrodskoj Tvrđavi nastavljaju se radovi na realizaciji projekta obnove mosta koji preko velikog opkopnog kanala povezuje prostor ispred zgrade Časničkog paviljona u kojoj je Gradska uprava i središnji tvrđavski trg.

Hrvatske vode danas su započele s aktivnostima na iskapanju zemlje oko stare ciglene konstrukcije i nosećih lukova nekadašnjeg mosta, te uklanjanju betonske kanalizacije koju je preko pilona mosta postavila bivša JNA dok je bila u posjedu Tvrđave i znatno ih oštetila. Ovi radovi su preduvjet za nastavak arheoloških istraživanja koje provodi Muzej Brodskog Posavlja.

Po završetku arheoloških radova, na ostacima starog mosta provest će se analiza nosivosti, te izvršiti eventualna dopuna projektno-tehničke dokumentacije. Sama izgradnja mosta trebala bi započeti na jesen, ukoliko to dozvole vremenski uvjeti i nakon što se kroz postupak javne nabave izabere izvođač radova. Kako je na istom mjestu nekadašnji most u Tvrđavi bio drveni i ovaj će biti njegova replika, prilagođen današnjim uvjetima i potrebama. Veći dio drvene građe za izgradnju konstrukcije mosta osigurale su Hrvatskie šume, a poduzeće \"Javor promet\" obavit će uslugu piljenja hrastovih trupaca na zadane dimenzije.

Ministarstvo kulture projekt je tijekom prošle godine sufinanciralo s petsto tisuća kuna, a financijska potpora ministarstva prijeko potrebna za nastavak realizacije projekta i izgradnje drvenog mosta očekuje se i u ovog godini. Kada most bude dovršen biti će svojevrsna turistička atrakcija Grada Slavonskog Broda. Ukupna duljina mosta je 52 metra, a masivnu hrastovu konstrukciju tešku preko 200 tona nosit će 12 lukova pilona sazidanih od opeke. Inače, drveni ili kako ga neki nazivaju vodeni most preko kanala u slavonskobrodskoj Tvrđavi jedan je od najvećih drvenih mostova u Hrvatskoj, primjerice drveni most ispred \"Vrata od Pila\" u Dubrovniku duljine je svega 14 metara.

>> Potopljeni stari most kod Oružane od vode spasili vatrogasci

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.