Nastavlja se bura

Nastavnici: Sustav upisa u srednje škole potiče korupciju!

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nastavnici: Sustav upisa u srednje škole potiče korupciju!
24.01.2013.
u 10:29
Rangiranje na temelju ocjena uz osnovne škole je neprecizno i nepravedno iz jednostavnog razloga što u različitim školama vladaju različiti kriteriji
Pogledaj originalni članak

Nastavlja se farsa s upisima u srednje škole. Nakon objavljivanja najnovije odluke Ministarstva o načinu upisa u novu školsku godinu, jasno je da će sustav koji se temelji na paušalnim i aproksimativnim kriterijima i koji šalje poruku da je u životu potvrda o znanju važnija od samog znanja, ostati na snazi i nastaviti razarati hrvatsko obrazovanje, navodi se u priopćenju udruge "Nastavnici organizirano" koji potpisuje Dalibor Perković.

Rangiranje na temelju ocjena uz osnovne škole je neprecizno i nepravedno iz jednostavnog razloga što u različitim školama vladaju različiti kriteriji. Ponekad su razlike drastične  i pri upisu u srednje škole prednost pri izboru neće imati učenici koji su u dosadašnjem školovanju bolje savladali znanja i razvili vještine, nego oni koji su imali sreće i završili školu u kojoj je ocjenjivanje blaže, kriteriji niži i učitelji manje strogi i principijelni, napominju iz Udruge.

Također, korekcija sustava tako da se prosjek računa na decimale dovest će do još žešće "hiperinflacije odlikaša" i još žešće "borbe za svaku decimalu" što će dodatno obesmisliti i obezvrijediti proces ocjenjivanja, smatraju nastavnici i napominju da će se pred roditelje postavljati "Sofijin izbor" – upisati dijete u bolju osnovnu školu gdje će bolje usvojiti (pred)znanja, ali riskirati ne tako dobru izlaznu ocjenu i time smanjiti mogućnost upisivanja u dobru srednju školu ili ga upisati u "blažu" osnovnu školu, osigurati dobre ocjene i upis, ali riskirati da dijete ne dobije sve predznanje koje je potrebno.

Od Ministarstva traže da dopusti uvođenje ispita kao dio klasifikacijskog postupka u onim školama koje to žele, bilo kao uvod u uvođenje državne male mature, bilo kao eksperimentalni postupak prije uvođenja takvog ispita za sve ili većinu škola.

– Učitelji i nastavnici godinama vape za tim. Roditelji već godinama vape za tim. U svakoj raspravi koja se pokrene svi sudionici se slažu da bi to bilo najbolje rješenje, jedino Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ima drukačije mišljenje, zaključuju u Udruzi.

>>Jovanović o upisima u srednju školu: Nije režim stroži

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LI
liliZG
10:51 24.01.2013.

evo jučer pročitah da će se ova generacija osmaša prva upisivati sa prosjekom ocjena od 5. do 8. razreda, ....i to me veseli,......jer slijedeće tri generacije, današnji šestaši, sedmaši i osmaši će se upisivati realno u srednje škole, a današnji petaši imaju još pet mjeseci da krenu sa manipulacijama i pritiskom na profesore..... ....jer do sada je bio običaj da klinci , a i njihovi roditelji ne obračaju pažnju na ocjene sve do sedmog razreda kada krene pritisak roditelja na djecu i profesore,...... ...samo za profesore će se sve , opet, pogoršati, nema nikoga da ih zaštiti od ambicioznih roditelja i arogantnih učenika.......

JA
james49
11:49 24.01.2013.

Više mi je pun kufer nastavnika i njihovih kolega. Stalno im je nešto pogrešno, ili glupo, na sve imaju prigovore, a kokodaču ko kokoši ili se cjenkaju sa vladom ko da su na placu. Dajte više primite se posla i obučavajte djecu ali tako da ih zainteresirate, a ne da im docirate. Upustite se sa njima u diskusije, ovako i onako stalno mantrate da su oni sposobni brinuti se o sebi i da mogu donositi odluke!

LU
luxmaximus
12:19 24.01.2013.

Nema većih majstora u svijetu u tehnici negativnog selektiranja u bilo čemu; od škole preko šaltera svih vrsta, građevinskih dozvola, do politike. Sve je potaracano negativnom selekcijom vođenom malignim sitnim interesima. To je luksuz koja ova mala nacije ne može sebi prijuštiti, ako ne želi postati i ostati - roblje.