ministar mrkić:

'Ne možemo razgovarati o ukidanju institucija na Kosovu'

Foto: Dino Stanin/Pixsell
'Ne možemo razgovarati o ukidanju institucija na Kosovu'
07.12.2012.
u 10:55
Dodao je da je dijalog između Beograda i Prištine ušao u novu fazu, na najvišoj političkoj razini, ali ocjenjuje da nema značajnijeg poboljšanja stanja na terenu
Pogledaj originalni članak

Mediji u Srbiji prenose izjavu srpskog šefa diplomacije Ivana Mrkića koju je dao u Dublinu na ministarskom sastanku OEBS-a. Mrkić tvrdi da se u dijalogu Beograda i Prištine može o svemu razgovarati, osim o ukidanju i uklanjanju srpskih institucija na sjeveru Kosova. Dodao je da je dijalog ušao u novu fazu, na najvišoj političkoj razini, ali ocjenjuje da nema značajnijeg poboljšanja stanja na terenu.

– Sigurnosni uvjeti, životi i imovina nealbanaca i dalje su ugroženi, nije postignut napredak po pitanju povratka interno raseljenih, a kulturno nasljeđe Srbije je ugroženo – naglašava Mrkić.

– Usprkos tome, naši ukupni napori usmjereni su na miroljubivo rješavanje problema na Kosovu – rekao je Mrkić dodajući da je "Srbija snažno opredijeljena za nastavak pomirenja u regiji, spremna je oživjeti napore za poboljšanje regionalne suradnje utemeljene na dobrosusjedskim odnosima i poštovanju uzajamnih interesa", ali "nažalost, posljednje presude Haaškog tribunala ne doprinose tom procesu i one se doživljavaju kao da je međunarodna pravda izdala obitelji i rodbinu žrtava".

>> Dačić: Ne treba očekivati vraćanje Kosova u ustavne okvire Srbije

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.