Ratni zločin

Ne osjećaju se krivima za smrt zarobljenika u šumi Česma

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Ne osjećaju se krivima za smrt zarobljenika u šumi Česma
03.05.2011.
u 14:34
Okrivljenici su dosad dvaput oslobođeni, a na posljednjem su suđenju proglašeni krivima
Pogledaj originalni članak

Na varaždinskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Luki Markešiću, Zdenku Radiću, Zoranu Marasu i Ivanu Orloviću, optuženima za pomaganje u ratnom zločinu. Optužnica opisuje događaje nakon pada vojarne “Božidar Adžija” u Bjelovaru 29. rujna 1991. Tom su prilikom zarobljeni pripadnici JNA Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljić, Ivan Hojsak, Boško Radonjić i jedna osoba neutvrđena identiteta te odvedeni u prostorije Policijske uprave Bjelovar.

Markešić je tada bio pomoćnik načelnika odjela operativnih poslova PU Bjelovar i dežurni rukovoditelj, a ostali okrivljenici pripadnici specijalne policije. S ciljem da svojim postupanjem omoguće počiniteljima ubijanje ratnih zarobljenika i civila Save Kovača, Markešić je rekao voditelju smjene operativnog dežurstva Tihomiru Wagneru da će tijekom večeri doći pripadnici specijalne policije i odvesti ratne zarobljenike.

Ostali okrivljenici u noći na 4. listopada 1991. došli su u zgradu Policijske uprave i od Wagnera uzeli ključeve, znajući da će ratni zarobljenici i civil biti odvezeni na pogodno mjesto da ih se ubije. Zarobljenike su odvele nepoznate osobe u šumu Česma pokraj Malog Korenova, gdje su šestoricu poubijali, a Savo Kovač preživio je s teškim ozljedama.

Sva četvorica okrivljenika kazala su da se ne osjećaju krivima, a suđenje se nastavlja u lipnju. To je, inače, četvrto suđenje. Dva su puta oslobođeni, a na posljednjem su proglašeni krivima. Markešić je dobio četiri, a ostali po tri godine zatvora. Vrhovni je sud po žalbi predmet vratio na ponovno suđenje pred novo vijeće.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VI
vidimškoj
16:07 03.05.2011.

sutra kad Hagg nađe krivca onda čemo kakit po Haggu kako nas mrzi......

OB
-obrisani-
20:05 03.05.2011.

ubili sest ljudi i dva puta oslobodjeni,pa dobili samo 3 godine,jer se ne sjecaju dobro kad je to bilo.a rvati stalno o nekoj pravdi pricaju.bolesna drzava