REAGIRANJA

Ne prodajemo obrasce radi obrazaca

28.11.2002.
u 00:00
TEKSTA "ZAGREBAČKI FAKULTETI GODIŠNJE UKRADU MILIJUNE OD OKO 40.000 STUDENATA" Prof. dr. sc. IVAN LOVRINOVIĆ, DEKAN EKONOMSKOG FAKULTETA
Pogledaj originalni članak

Naslov "Zagrebački fakulteti godišnje ukradu milijune od oko 40.000 studenata" sročen je tako da sugerira čitateljima kako je riječ o dobro osmišljenoj pljački studenata koja se odvija preko različitih obrazaca, a ne instituciji zaduženoj za visoko obrazovanje.

Umjesto da su autori teksta posjetili Fakultet i razgovarali s članovima Uprave, pri čemu bi dobili niz informacija i objašnjenja, upustili su se u analizu cijena papira, obrazaca, indeksa itd. Pri tome je zaboravljena vrlo važna činjenica. Mi ne prodajemo obrasce radi obrazaca. Riječ je o naknadi za različite usluge koje prate obrasce, a pružaju ih ili administracija ili nastavno osoblje.

Istina je da prijavnica za 4. polaganje ispita (pred Povjerenstvom) sada stoji 100 kuna, a za 8. polaganje ispita 200 kuna. Takvu smo odluku donijeli s namjerom da uozbiljimo izlaske na ispite, da studenti dobro procijene kada su spremni za ispit. S druge strane, od te vrste prihoda osnovali smo fond za oslobađanje plaćanja školarine za siromašnije studente i za nagrađivanje najboljih studenata kojima će novčane nagrade biti predane za Dan fakulteta. U posljednje četiri godine 350 studenata oslobođeno je plaćanja školarine. U posljednje tri godine nagrađeno je 120 najboljih studenata. Također dijelom tog novca sufinanciramo aktivnosti studentskih udruga, studentski list "Mager", naše sportaše itd.

Kad je riječ o prijavnicama, njih kupuju samo studenti IV. godine, pri prijavljivanju seminara i diplomskih radova, kao i pri izlasku na ispit pred Povjerenstvom. Visoko obrazovanje sve više postaje tržišni segment, i tako treba biti. Fakulteti ne smiju postati socijalne ustanove.

Pogledajte na vecernji.hr