U ŽARIŠTU

Ne ukidajte zarazne odjele - zarazne su bolesti dio nacionalne sigurnosti!

17.12.2001.
u 00:00
* S punom ćemo stručnom odgovornošću učiniti sve da racionaliziramo službu prihvaćajući svjetske standarde, ali primijenjene na naše uvjete: ekološke, socijalne, ekonomske i konačno i vrlo važno, na naše društvene prilike i mentalitet ljudi. Ni jedna zemlja ne može slijepo kopirati zakone i pravila neke druge, smatra prof. dr. Tatjana Jeren, predsjednica Hrvatskog društva infektologa
Pogledaj originalni članak

Nakon alarmantnog listopadskog sastanka u povodu najave ukidanja zaraznih odjela u županijskim bolnicama, koje se planira novom reorganizacijom zdravstvenog sustava početkom sljedeće godine, prije nekoliko dana ponovno su se u Zagrebu okupili hrvatski infektolozi na svom stručnom skupu. S njega su upozorili na prijetnje bioterorizma i smrtonosnih zaraznih bolesti te su struci i javnosti uputili dramatičan apel o nužnosti zadržavanja infektoloških odjela u županijskim bolnicama!

- Moramo imati na umu da su infektivne bolesti dio nacionalne sigurnosti, kako je to vrlo profesionalno definirao NATO, i sigurno je da nikakvo cjepivo ne može zamijeniti infektologa. Danas više nego ikad infektolozi moraju biti pripravni da odgovore svim vrlo zahtjevnim problemima koji im se nameću. Zarazne bolesti neće odabirati samo sveučilišne gradove u kojima su infektolozi dostupni građanima - upozorila je prof. dr. Tatjana Jeren, predsjednica Hrvatskog društva infektologa Hrvatskog liječničkog zbora, članica europskih udruženja infektologa, koja je i inicirala listopadski hitan sastanak specijalista za zarazne bolesti, a organizirala je i nedavni stručni skup na kojem su bili i inozemni stručnjaci.

Aktualna zbivanja u svijetu, tragedija s antraksom i stalne prijetnje biološkim oružjem bili su povod za okupljanje infektologa, epidemiologa, imunologa, mikrobiologa, molekularnih biologa, meteorolga, inženjera civilne zaštite, predstavnika Uprave za zdravstvo Ministarstva obrane te teologa i etičara. No u prvi plan je došla situacija u hrvatskoj infektologiji!

Hrvatska ne može ostati izolirana

Infektologe boli činjenica da se, tvrde oni, u sklopu kategorizacije bolnica ukida 75 posto hrvatske infektologije u situaciji kad svijet strepi od biološkog oružja i zaraznih bolesti koje se vraćaju, a koje je medicina već otpisala u povijest.

- Cilj skupa je bio da nas sve potakne na razmišljanje kada govorimo o budućnosti infektologije i infektoloških odjela na tlu Hrvatske. Svaki je stručnjak pridonio rasvjetljavanju vrlo kompleksnog problema zaraznih bolesti koje prijete svijetu, a Hrvatska ne može ostati izolirana od te opasnosti. Opasnost ne prijeti samo od bioterorizma ili biološkog rata nego i od društvenih i prirodnih činilaca: klimatske promjene, promjene "genius epidemicus" brojnih uzročnika, pojava novih do sada nepoznatih bolesti, brza opća globalizacija, masovna turistička kretanja, sve šira upotreba droga. Samo je SAD naručila 200 milijuna doza cjepiva protiv variole za koju smo svi od 1980. smatrali da je iskorijenjena - kazala je prof. T. Jeren i nastavila:

- Sve ovo treba uzeti u obzir kada se bude definitivno odlučivalo o statusu infektologije i infektoloških odjela u Hrvatskoj. Istodobno svi su infektolozi svjesni ekonomske krize u kojoj se nalazimo i zaista žele maksimalno racionalizirati potrebe u infektološkoj službi, ali tako da što manje štetimo sadašnjim i budućim bolesnicima, zbog kojih čitav sustav zdravstva uopće i postoji. Nadamo se da nećemo doživjeti "racionalni" povratak u srednji vijek. S punom ćemo stručnom odgovornošću učiniti sve da racionaliziramo službu prihvaćajući svjetske standarde, ali primijenjene na naše uvjete: ekološke, socijalne, ekonomske i konačno i vrlo važno, na naše društvene prilike i mentalitet ljudi. Niti jedna zemlja ne može slijepo kopirati zakone i pravila neke druge. Zato puno nade polažemo u ministra zdravstva jer je došao iz prakse i sigurno vrlo dobro poznaje problematiku, i duboko smo uvjereni da će prije dalekosežnih odluka u ovoj reformi zdravstva uvažiti mišljenje struke - nada se prof. T. Jeren.

Još prije rujanske tragedije u SAD-u, mnoge su razvijene zemlje u Europi uvele specijalizaciju iz infektologije i otvaraju se brojni odjeli za bolesnike sa svim vrstama zaraznih bolesti. Ne čudi užurbanost razvijenih zemalja jer antraks je posijao smrt i nezapamćeni strah u cijelom svijetu.

- Trebamo, moramo i možemo biti spremni za obranu zdravlja. Dosad nismo vjerovali da je moguć užas ovog tipa. Međutim, mogle bi uslijediti mnogo opasnije situacije od pismovnih pošiljki spora antraksa, primjerice velike boginje, virusne hemoragijske groznice, ali i salmonele, kao i drugi agensi s A, B i C liste agensa mogućeg biološkog oružja i(ili) terorističkih sredstava. Osnovna poruka glasi: otkloniti strahove, pripremiti odgovor - upozorava dr. Petar Gotovac iz Uprave za zdravstvo MORH-a.

"Igranje Boga"

Biološki rat koji je danas moguć zahvaljujući lakoj, brzoj i masovnoj proizvodnji tradicionalnih patogena, ali i novih genetički izmanipuliranih mikroorganizama, direktno udara živu - ljudsku i neljudsku - populaciju te je uništava ciljano i selektivno. Treći svjetski rat je počeo! To tvrdi bioetičar dr. sc. Tonći Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta i dodaje da su rat i ratovanje, ma kakav predznak imali, uvijek pojave koje graniče s rubovima zdrave pameti. Biološki rat, kaže, definitivno briše rub i prelazi u tamne sfere ljudske nepameti, to jest gluposti.

- Nema smisla dizati galamu na oboljele bioteroriste, tj. bolesne umove, sve dok oni drugi, nazovimo ih zdravi proizvođači bio-oružja u obrambene svrhe, ne shvate da su upravo oni stvorili uvjete i dali povoda za infekciju bioterorističkim virusom. Da nam možda nije pogrešna dijagnoza? Molim hrvatske infektologe da hitno iznesu svoje mišljenje o tome, jer vrijeme inkubacije virusa samo što nije isteklo. Ili David ili Golijat, pitanje je sad? I koji smisao u svemu tome ima sintagma "igranje Boga" - pita dr. Matulić.

Piše Gordana Rebić

Pogledajte na vecernji.hr