Mještani Podruta

Nećemo dati da se u pogonima BBS-a otvori sortirnica otpada!

Foto: Marko Jurinec/Pixsell
Nećemo dati da se u pogonima BBS-a otvori sortirnica otpada!
03.03.2011.
u 08:01
Stečajna upraviteljica BBS-a primila je pismo namjere tvrtke Eko flor plus iz Zagreba koja bi unajmila dio prostora za razvrstavanje otpada
Pogledaj originalni članak

Od pokretanja stečaja u BBS-u u Podrutama prošla su dva mjeseca. Mještani, a i radnici, koji mjesecima prije stečaja nisu dobili plaće, očekivali su da će se, kada dođe stečajna upraviteljica, nastaviti proizvodnja za koju je tvornica namijenjena i da će novi vlasnik raditi po svim propisima, kako njihovo mjesto ponovno ne bi bilo ekološki ugroženo.  No, bili su neugodno iznenađeni kada su čuli da tvrtka Eko flor plus iz Zagreba namjerava u BBS-u napraviti sortirnicu otpada. Stečajna upraviteljica BBS-a primila je pismo namjere tvrtke Eko flor plus kojim bi unajmila dio prostora BBS-a za razvrstavanje otpada. Zaposlili bi od 40 do 50 bivših radnika BBS-a, a zanimaju se i za kupnju nekretnine.

– Prošli smo kalvariju u trogodišnjem radu BBS-a zbog zagađenja i smrada. Ne želimo se opet dati prevariti. Nitko nas od onih koji sada upravljaju BBS-om u stečaju nije upoznao s namjerama koje imaju s tvornicom. Čini se da nas ponovo netko smatra ovcama, kao bivši vlasnici! – ogorčeni su mještani Podruta.

Smatrajući da je nedopustivo da se u donošenju tako važnih odluka zaobilazi Vijeće mjesnog odbora, članovi Vijeća očitovali su se da se bezuvjetno protiv sortirnice otpada u svojem mjestu. S njima se slaže i susjedni VMO Kamene Gorice. Traže podršku gradske uprave i gradonačelnika Novog Marofa Darka Hrenića, koji bi, s Ministarstvom gospodarstva, trebao naći pravog partnera za nastavak proizvodnje u BBS-u.

– Grad je za to da se u BBS vrati proizvodnja koja je tamo i bila, ali bez zagađivanja okoliša. Nismo za sortirnicu, to više što ne namjeravaju zaposliti velik broj ljudi. Treba vidjeti što drugi predlažu – kaže gradonačelnik.

Mještani pitaju i što je s opasnim otpadom koji su bivši vlasnici BBS-a ostavili u krugu tvornice.

– Već smo nekoliko puta od inspektorice tražili objašnjenje zašto se ništa ne poduzima, a onda nam je prije nekoliko dana rečeno da nije bilo volje “s vrha”.

– Opet ćemo o svemu obavijestiti Saborski odbor za zaštitu okoliša i resorno ministarstvo te tražiti da inspekcije obave svoj posao kako bi se spriječilo onečišćenje podzemnih voda – ističe predsjednik Vijeća Mjesnoga odbora Podruta Dragutin Mehun.

Dio vjerovnika BBS-a, inače, protivi se prijedlogu Eko flora, a dio ga prihvaća. Novo ročište na Trgovačkom sudu u Zagrebu sazvano je za 16. ožujka. Nekoliko dana prije, 13. ožujka, u Podrutama će se održati zbor građana, s kojeg će mještani Podruta i Kamene Gorice poručiti stečajnoj upraviteljici da ne žele sortirnicu smeća na svojeme području. Čudno je što u odboru vjerovnika nema Varaždinske biskupije jer potražuje dvadesetak milijuna kuna. Tražbine vjerovnika, inače, procjenjuju se na otprilike 180 milijuna kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
krka
14:03 03.03.2011.

Ovo sliči na priču: dajte nam posla ali nas pitajte kaj mi hoćemo raditi! Krasno, ak je već Barina fabrika otišla k vragu trebate prihvatiti bilo koji posel ak Vam je stalo da radite i zaradite plaču. Čovjek počinje vjerovati da bi plaču, ali radili bi kaj se Vama sviđa. Malo sutra, ja sam 37 godina radil kaj je tražila firma, nitko mi nije dal mogućnost izbora kaj hoćem raditi.Sramota za vrijeme kad se radna mjesta gase da netko bira kaj bi radil.