Potpora turizmu

Nekad centar teške metalurgije, Sisak postaje gastro meka

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Kul In (1)
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Kul In (1)
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Kul In (1)
26.09.2012.
u 19:00
Već ove godine počinje osposobljavanje za više specijalnosti u kulinarstvu, a dogodine počinje upis i u dva stručna studija
Pogledaj originalni članak

Sisak, dosad poznat kao grad metalurgije, mijenja gospodarsku sliku i postaje središte kulinarstva. Nekad vodeći Institut za metalurgiju svoj je prostor ustupio Kulinarskom institutu. To je rezultat upornosti Matta Darka Sertića, američkog Siščanina koji je iz američke Silicijske doline u Hrvatsku preselio dio svoje proizvodnje poluvodiča, a sada je njegova tvrtka Applied Ceramics osnovala i Kulinarski institut, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Kul In će ostvariti najviše standarde kulinarskog umijeća i tehnologije, pri čemu će angažirati vrhunske stručnjake. Taj će cilj ostvarivati kroz tri obrazovna programa. Najprije počinje program stručnog usavršavanja za poslove specijalista za slastičarstvo, catering i buffet, a iduće akademske godine počinje upis u trogodišnji stručni studij menadžmenta kulinarstva (180 ECTS bodova) te dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij kulinarstva (120 ECTS bodova). U suradnji sa zagrebačkom Obrazovnom grupom Zrinski izrađeni su i odobreni svi studijski programi.

– Na ovaj način želimo pridonijeti razvoju hrvatskog turizma jer gostima iz cijelog svijeta moramo pružiti vrhunski kulinarski užitak. Očito, Sisak postupno postaje središte hrvatske gastronomije – rekao je vlasnik Applied Ceramicsa Darko Sertić.

Kabineti, kuhinje i predavaonice opremljeni su najsuvremenijom opremom. Kuhinja prema najvišim standardima omogućava praktični rad 20 studenata.

– Pripremili smo suvremene programe za sve profile i razine obrazovanja koji se traže na svjetskom tržištu rada – kaže ugledni hrvatski chef Zdravko Perić s diplomom pariške akademije Le Cordon Bleu, koji će voditi studije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RP
rođen_prekjučer
21:48 26.09.2012.

nemam ništa protiv ove vijesti ali kada je ta velika Sertićeva firma dolazila u sk govorilo se o nekoliko stotina radnih mjesta a ne o prčvarnici sa 15 radnika i kulinarskom školom za 20 kuhara . pa nekada smo bili centar industrije a danas smo rupa sa tragovima turizma , ne znam kako nikome ne padne na pamet da otvori strojarski fakultet ili neka zapošljiva škola kao FER u sisku ali ne mi se bavimo sa turizmom, najvjerojatnije je slijedeći hotelski menagment jer ako imamo metalurški fax za skoro nepostojeću metalurgiju zašto ne bi bilo hoteljerstvo pa imamo 2 hotela.

Avatar Glina74
Glina74
08:20 27.09.2012.

rođeni_prekjučer ima pravo samo neke škole i sami neke investicije gdije se ne treba raditi samo se po hrvatskoj filozofira sa nekim turizmom, kladim se da če to sve da se ugasi u iduče 2 godine i sve če da zjapi prazno i propada što če u sisku toliki turistički direktori i savijetnici ja neznam koliko ima turiusta u sisku godišnje ali sigurno ne više nego koliko ima turističkih radnika i direktora.

HU
hugo
11:46 27.09.2012.

jes, sad još ide škola za striptizete, trbušne plesačice, gutače mačeva, opsjenare svih vrsta i sve to po popularnim cijenama naravno...eš proizvodnju tko još živi od tog, ima da se školujemo za vrhunske eu sluge...