Beroš o zdravstvenoj reformi:

'Nekakvih dodatnih troškova ne bi trebalo biti. Ja ću vam obećati da ukidanja bolnica neće biti'

Foto: Fran Rubil/PIXSELL
Zagreb: Ministar Beroš i poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski dali su izjavu za medije nakon obilaska ozlijeđenih u teškoj prometnoj nesreći
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Beroš objavio rezultate inspekcije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Beroš objavio rezultate inspekcije smrti novinara Matijanića
07.10.2022.
u 13:55
U novom prijedlogu Zakona ćemo uvesti određene kriterije koji će se odnositi na ispunjavanje norme rada u javno zdravstvenom sustavu da bi netko mogao raditi privatno, kazao je Beroš.
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Vodicama govorio o zdravstvenoj reformi.

"Mi više nemamo vremena gubiti na nekakve pokušaje i na prazne priče. Doista sada moramo djelovati. Ova administracija utemeljila je četiri osnovna pravca kretanja u reformskom smislu, kada je riječ o zdravstvenom sustavu. To je kao prvo, jačanje preventive i ranog otkrivanja bolesti. Moramo vratiti pacijente, točnije naše osiguranike u fokus. Zatim, jačanje primarne zdravstvene zaštite koja je desetljećima zanemarivana i organizacijski i kadrovski i financijski na određeni način. Jačanje primarne zdravstvene zaštite je osnovni element koji treba potaknuti promjene našeg sustava", kazao je Beroš.

"Mi smo od onog 'štamparovskog' doba zanemarili, usput smo izgubili bolesnike, okrenuli smo se visoko diferentnoj sofisticiranoj medicini, a bolesnika nema u našem fokusu. Stoga osnovni koncept je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Potrebno je i reorganizirati bolnički sustav. Ja ću vam obećati da ukidanja bolnica neće biti, međutim reorganizacije bolničkog sustava, uvođenje nove kategorizacije bolnica, akreditacija bolnica, formiranje centara izvrsnosti, organsko povezivanje određenih bolnica je nužno. Meni je osobno žao što je medijski prostor u jednom trenutku preplavilo pitanje centraliziranja bolnica, odnosno prenošenje osnivačkih prava. To nije bilo pitanje koje je toliko relevantno. Ono što je bitno, je da svi skupa moramo promijeniti i organizirati naš bolnički i zdravstveni sustav", kazao je Beroš.

"Nekakvih dodatnih troškova ne bi trebalo biti. Mi bi, naime trebali u ovim promjenama postići financijsku stabilnost, neću reći ni uštede, jer uštede u zdravstvu, pitanje je je li to termin utemeljen s obzirom da je riječ o osnovnom elementu, dakle liječenje. Dodatnih, troškova znači neće biti, međutim nadam se da ćemo utemeljiti jedno financijski održivo zdravstvo", dodao je.

Beroš je komentirao rad bolničkih liječnika u privatnim ordinacijama

"U novom prijedlogu Zakona ćemo uvesti određene kriterije koji će se odnositi na ispunjavanje norme rada u javno zdravstvenom sustavu da bi netko mogao raditi privatno. Bile su i neke ideje o tome da se ograniči radi predstojnicima Klinika i to će ići u javno savjetovanje, međutim osobno sam skloniji formiranju određene norme. Ako ti svoj posao odradiš u javno zdravstvenom sustavu i ako nemaš listi čekanja, nema prepreke da radiš", kazao je.

Komentirao je ministar i preventivne sistematske preglede. 

"Nije nam bio cilj niti u vrijeme pandemije penalizirati i kažnjavati. Cilj nam je educirati i razgovarati. Ako se netko ne odazove na preventivni pregled koji mu može spasiti život to je prvenstveno njegov problem i mi hoćemo to jasno artikulirati", dodao je Beroš. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.