SMANJENJE TROŠKOVA

Nema više izbjegavanja autocesta – za kamione. Ovo su ceste za koje uskoro stiže ograničenje

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Autocesta
Foto: Vlada.hr
Foto: Vlada.hr
Foto: Vlada.hr
02.11.2018.
u 12:55
Na popisu cesta na kojima je zabranjen promet za kamione teže od 7,5 tona 50-ak je dionica državnih i županijskih cesta, a kao alternativni smjerovi navedene su uglavnom autoceste.
Pogledaj originalni članak

Iako Hrvatska ima razgranatu mrežu autocesta, mnogi teretni prijevoznici kako bi izbjegli plaćanje cestarine koriste se drugim javnim cestama, ponajprije državnim i županijskim. Održavanje tih prometnica tako postaje skuplje i zahtijeva češće sanacije. Neke od tih cesta idu kroz naselja pa prolazak velikog broja teretnih vozila ugrožava i sigurnost prometa.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je stati na kraj takvoj praksi pa je pokrenulo proceduru donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, i to onda kada za te javne ceste kao alternativni pravci postoje druge javne ceste s boljim prometno-tehničkim karakteristikama.

Na popisu cesta na kojima je zabranjen promet za kamione teže od 7,5 tona 50-ak je dionica državnih i županijskih cesta, a kao alternativni smjerovi navedene su uglavnom autoceste.

Tako se, primjerice, ograničava promet teškim kamionima na državnoj cesti DC1 od Trakošćana do Krapine, a alternativa je u tom slučaju autocesta Zagreb – Macelj. Na popisu je i dionica DC1 od Lučkog do Ilovca kod Karlovca pa će kamioni iznad 7,5 tona na tom dijelu morati koristiti se autocestom Zagreb – Split.

Na popisu su i dionice županijskih cesta kroz Slavoniju koje idu usporedo s autocestom Zagreb – Lipovac.

Ovo su dionice javnih cesta na kojima se ograničava uporaba spomenutih teretnih vozila: 

Foto: Vlada.hr
Foto: Vlada.hr

>> Pogledajte koje su najbolje zimske gume

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 87

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:45 02.11.2018.

U Austriji vinjeta 10 dana za 9 € (67 kn) HEJ! Kod nas do Zadra 121 kn, Split 181 kn ...i to samo u 1 smjeru!!! Treba patiti sve uhljebe farbanje tunela nekoliko puta, rodijake itd.

HR
Hrabraja
13:06 02.11.2018.

Nije li jednostavnije sniziti bezobrazno skupe autoceste , pa stara cesta je puna kao u najboljim danima, cak su se i svi restorani ponovno otvorili. .Npr cesto putujem za Split, povratna cestarina mi je 400 kn, autocestom je dulji put i potrošim 200 kn goriva vise. a ustedim max. 3 sata. bolje mi je 3 puta stati na janjetinu i jos mi ostane

IL
ilijan
13:40 02.11.2018.

To je u Austriji, Njemačkoj i drigim zemljama EU već odavno tako