nakon 10 godina proradila agencija za kvalitetu i akreditacije u zdravstvu

Nema više ‘mi smo najbolji’, bolnice dobivaju zvjezdice

Foto: Antonio Bronić/VLM
Nema više ‘mi smo najbolji’, bolnice dobivaju zvjezdice
VL
Autor
Diana Glavina
19.09.2009.
u 22:30
Akreditacije će biti putokaz koja je bolnica bolja, kakvu ima opremu, stopu smrtnosti, komplikacija i slično, a dodjeljivat će se svake četiri godine
Pogledaj originalni članak

Samoreklamerstvo, hvaljenje bez pokrića tipa “najuspješniji sam kirurg”, ili “moja je bolnica najbolja”, ili “u mojoj se privatnoj poliklinici radi po vrhunskim standardima”, i u hrvatskom bi zdravstvu uskoro trebala biti prošlost.

Nakon desetak godina priče, napokon je profunkcionirala Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, a prve će se akreditacije izdavati 2011. Akreditacija treba donijeti pozicioniranje bolnica, jer je to dokument koji jamči provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima te međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete.

Podaci javni
Najkraće, akreditacija je dokaz kvalitete i sigurnosti. Izdavat će se državnim bolnicama, privatnim poliklinikama, primarnoj zaštiti, državnim i privatnim specijalnim bolnicama, ustanovama za javno zdravstvo, objašnjava ravnatelj Agencije dr. Renato Mittermayer. Pokazatelji o kvaliteti bit će dostupni javnosti i zdravstveni osiguranici će moći ispravno ocijeniti koja je bolnica i u čemu – jednostavno bolja.

Dr. Mittermayer i njegov zamjenik Drago Poušek naglašavaju da je vrednovanje rada, mjerenje kvalitete rada i kvalitete zdravstvene zaštite složen proces koji, među ostalim, zahtjeva edukaciju stručnjaka koji će provjeravati kvalitetu, formiranje jedinica za kvalitetu u bolnici, i ono možda najvažnije – definiranje kriterija kvalitete zdravstvene zaštite. I to za svaku pojedinu medicinsku djelatnost.

Indikatori kvalitete i sigurnosti u zdravstvu široki su pojmovi, ali pacijente najviše zanima stopa smrtnosti, posebno u kirurškim segmentima, stopa bolničkih infekcija, količina komplikacija, razina opreme i druge medicinske tehnologije, duljina liječenja...

Smatra se da je akreditacija najbolji način objektivnog mjerenja.

– Akreditacija bolnica je i korisna i nužna jer će vrednovati kvalitetu i sofisticiranost posla. Tako će tradicija te trud uložen u edukaciju osoblja pridonijeti kvalitetnijem položaju bolnice. Kvaliteta košta pa će, vjerujem, ustanove koje rade najdiferentnije procedure imati i veći budžet od onih koji, uvjetno rečeno, rade rutinu.

Ravnatelji jedva čekaju
Ne treba zaboraviti ni to da liječnici i osoblje u elitnim bolnicama diljem svijeta imaju bitno veće plaće, ali i obveze nego u malim regionalnim ustanovama. Očekujem u budućnosti i rang-listu bolnica i klinika na državnoj razini po ugledu na američke liste – ističe ravnatelj KB “Sestre milosrnice” prof. dr. Krešimir Rotim. Akreditaciju bolnica podržava i ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner.

- Jedva čekam sustav akreditacija jer će poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga i pridonijeti da u bolnicama bude više reda. Također, bit će jasno što jedna bolnica mora raditi, koje usluge mora pružati, a uspostavit će se stručni i tehnološki kriteriji da bi bolnica mogla raditi određene zahvate. Iščekujem i kategorizaciju bolnica - kaže.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DO
doktorica
07:32 20.09.2009.

Najviše će se liječiti u najboljim bolnicama oni iz BIH.

Avatar sebastian
sebastian
08:13 20.09.2009.

A to je sigurno, Hrvati su na svim podrucjima najbolji na svjetu, mozda da samo po Vegeti preoznatljiva, a nemogu reci pocemu jos, nedaj mi boze biti bolestan u HR, dokaz je da ove prdonje iz Sabora idu van na lijecenje i operacije,ali je zemlja u kur...cu, a ja osobno znam u ocnoj bolnici Vinogradskoj je osoba cekala da dodje nared 8 sati i jos su joj rekli da mora biti sretna da je prime, takav olos radi kod nas, ja bi tu osobu odma odpustio

MO
mozillo
00:48 20.09.2009.

sram bilo te koji su odlucili da se ocjene zbrajaju svake 4 godine. stvarno ste proklete lopine, za 4 godine pobije se brdo ljudi i na grobovima rodi 3 berbe, odvratno. pa kako vas nije stid da ovako muljate ljude , prokletibili. Cirkuzs, predstava za glupe i naivne. Apsurd koji nema nikakvog smisla osim namjestanja za potrebe EU. bagro lopovska. Ako imate muda izlazite sa rezultatima svakih najvise godinu i pol pa da onda vidimo kome se kako pise. 4. godine odvratno, vi ste zadnji ŠLJAM i kriminalci. fuuuj!!!!!