Počela je škola

Nema više pisanja testova bez najave ni šok-ispitivanja

Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
'06.09.2010., Radovan, Varazdin - Jucer je u skolske klupe prvi put sjelo samo 10 radovanskih prvasica, a toplo ih je docekala uciteljica Katarina Vugrek. Photo: Ljiljana Risek/VLM'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
'30.08.2010., Split - Na splitskoj ribarnici i ove je godine organizirana razmjena skolskih knjiga Prijatelj prijatelju za ucenike osnovnih i srednjih skola. Prvog dana sajma odaziv je bio i vise nego
Foto: 'Marijan Susy\\u0308enj'
'Koprivnica, 06.09.2010 - Ucenici prvih razreda gradskih osnovnih skola veselo su docekali pocetak nastave. Snimio: Marijan Su\\u009Aenj'
Foto: 'Marijan Susy\\u0308enj'
'Koprivnica, 06.09.2010 - Nisu sva djeca prvi skolski dan dozivjela kao nesto veselo. Snimio: Marijan Su\\u009Aenj'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
'06.09.2010., Rijeka - Prvi dan nastave za ucenike prvog razreda Osnovne skole Nikola Tesla. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
'06.09.2010., Zagreb - Prvi dan nastave u Osnovnoj skoli Matije Gupca. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
06.09.2010.
u 19:00
Poplave odlikaša, ponajprije u osnovnim školama, nećemo se još riješiti jer učenici će do zadnjeg sata u školskoj godini, ako to žele, moći popravljati ocjenu iz nekog predmeta.
Pogledaj originalni članak

Otvaranjem poneke nove škole ili barem sportskog terena, posjetama visokih državnih dužnosnika, ali i pokojim otkazom učiteljima, koji su postali višak iz raznoraznih razloga, danas je otpočela nova školska godina.

Od najave bombastičnih novosti u školama zapravo neće zaživjeti gotovo ništa ili malo toga. Jedna je od važnijih novosti svakako novi Pravilnik o ocjenjivanju primjena kojega će početi ovih dana. Donošenjem novog Pravilnika u povijest je otišao petnaestogodišnji koji su mnogi optuživali i za enormnu inflaciju odlikaša u osnovnim školama. No, novi u tom smislu neće biti ništa rigorozniji. Dapače, više neće biti nenajavljenih testova, a učenici će do zadnjeg sata u školskoj godini, ako to žele, moći popravljati ocjenu iz nekog predmeta.

Važnija novost mogla bi se dogoditi u načinu upisa u srednje škole. Godinama se već događa da se u željenu gimnaziju ne može upisati učenik sa 60 bodova zbog čega ravnatelji drže da je potrebna ili mala matura, dodatno bodovanje ili uvođenje prijamnih ispita. Zbog toga je Ministarstvo obrazovanja osnovalo radnu skupinu koja će predložiti novi mogući model upisa u srednjoškolske klupe. I ove godine petnaestak škola radit će u tri smjene, pojedine škole su u poluraspadajućem stanju, druge zjape poluprazne, a za rješavanje svih tih problema treba gomila novca. A vlast nikako da nauči da štednja na obrazovanju ne vodi iz krize – nego u propast.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

JM
ja-ma
19:19 06.09.2010.

Prijemni ispiti i točka!

NA
najme
19:21 06.09.2010.

Ovako - djeca već sada kod apsolutno svakog mog kolege/ice ispravljaju jedinice posljednji sat. Mnogi od nas ostajali su i preko norme samo da ih ne šaljemo na popravni, ili ne rušimo, jer su pritisci i prijetnje inspekcijom neodrživi. Djeci se test ionako najavljuje po dva- tri tjedna unaprijed. No, kada se utanači termin, događa se da sama djeca po nekoliko puta odgađaju test ili se dogovore pa napišu većinom negativno (usput rečeno, dobiju u testu pitanja koja su obrađena na satu jer je direktiva da učenike treba rasteretiti što je više moguće). Srednje strukovne i obrtničke škole nisu fakulteti ili gimnazije koje upisuju jednako motivirani ljudi. Ja sam dužna termine testova prilagoditi intelektualnim mogućnostima učenika, najviše radnim navikama, a moramo uzeti u obzir i situaciju kada djeca kolektivno markiraju s ispita. Zašto bismo ja i ravnatelj odgovarali za one koji ne izvršavaju obveze? Ta mi imamo samo zakonske zabrane sankcionirati nerad i sad smo još odgovorni za isto?!?! Ovi su prijedlozi rezultat elementarnog neznanja o situaciji na terenu.

SA
sammirvan
13:34 07.09.2010.

Kosovo, Na PMF-u u Hrvatskoj i da hoćeš platiti nema brdo predmeta/smjerova koje možeš izabrati na fakultetima vani. Čak na PMF-u u Beogradu i Ljubljani možeš naći znatno kvalitetnije programe nego u Hrvatskoj.