poduzetnici

Neobrađena zemlja bila im je pred nosom, danas od nje žive

Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
Neobrađena zemlja bila im je pred nosom, danas od nje žive
31.10.2012.
u 14:12
Grunt roditelja pretvorili u plantažu bobičastog voća i okrenuli se proizvodnji sokova i vina
Pogledaj originalni članak

Kako bi napravio nešto dobro za život svoje obitelji, Željko Bobovečki iz Krapine razmišljao je kakav posao može pokrenuti. Bio je vozač u jednoj tvrtki u Zagrebu, a supruga nije radila. Radili su i s plastikom, imali trgovinu mješovitom robom, no poduzetni Željko tražio je više.

Sokovi u cijeloj zemlji

– Zemlja nam je bila pred nosom, a da sve ne bi ostalo neobrađeno, odlučili smo prvo zasaditi borovnicu i ribizi kako bismo proizvodili ekosokove. Posvetili smo se poslu u netaknutoj prirodi na poljoprivrednim površinama roditelja moje supruge u mjestu Stara Vesa nedaleko od Krapine. Tast i punica nisu imali ništa protiv, dapače, pomogli su i bilo im je drago “da bu grunt obrađen.” Uložili smo svoj novac. Nije bilo jednostavno urediti i zasijati parcele, obrađivati ih, a kada je došla prva berba, vidjeli smo i prve rezultate svog truda. Malo-pomalo, ekosokovi pronašli su put do kupaca – kazao je Željko.

Tako se prirodni voćni sokovi proizvedeni u Zagorju danas nalaze širom Hrvatske, posebice u Dalmaciji, gdje je za njima najveća potražnja. Osim ugostiteljskih objekata, svoje mjesto imaju i u objektima seoskog turizma.

– Na tri hektara imamo zasađen ribiz, nešto manje borovnice te mentu, komorač, bazgu i jagode. Bazga se pokazala dobrom, s njom smo tek krenuli, ali svih 300 litara nedavno je prodano na dva ekosajma pa ćemo je zasaditi više – ističe Marina.

Plaćanje trošarina

Traženo je i vino od crnog ribiza, vino od jagode te sirupi od ribiza, bazge i mente. Do njihova OPG-a u Krapini svako malo dolaze ljubitelji zdravih prirodnih sokova, ali i oni kojima treba za poboljšanje zdravlja. Bobovečki su jedini u Hrvatskoj koji se bave bobičastim voćem na ekološki način, a među prvima u Zagorju koji imaju vlastitu ekopunionicu, sve usklađeno s ekološkim i europskim normama.

Roditelji su troje djece pa vjeruju da posao s bobičastim voćem ima budućnost.

– Ne radimo na hektolitre, već prema potražnji tržišta, no mogu reći da smo zadovoljni poslom, od toga živi moja obitelj – kaže Ž. Bobovečki. U cijelom poslu jedino im smeta što su dužni plaćati trošarine od sirupa državi. Jedino pet proizvođača sokova u Hrvatskoj to plaća, dok su veći lobiji, koji proizvode šećer i vodu umjesto soka, zaštićeni od tog nameta – kaže Bobovečki.

>>Bili su stolari, zidari, električari... a danas su vatrogasci

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

MP
Mr.Pravda
14:37 31.10.2012.

Bravo ljudi,puno srece!

Avatar Topgen
Topgen
15:10 31.10.2012.

Bravo za njih dvoje. A sto radi vecina nas osim da pljuje po drzavi Hrvatskoj i od nje trazi sve kao da im je ona mater ? Drzava stvara uvjete a na tebi je SVE drugo. 90% zemlje kod nes je neobradjeno . Nekad je od Molunta do Umaga sve bilo obradjeno : loza , masline, voce , povrce ... Danas je sve pustos. Pljuni u sake , lati se masklina. Okani se stekata , mobitela, kavice , Malboroa , Ray Bana i Lacostea !!

GO
google385
14:41 31.10.2012.

svaka cast ali nek zasade i secerne trske