kaos u grčkoj

Neredi u Ateni, Papandreou nudi ostavku i formira novu vladu

Foto: reuters/pixsell
grcka (1)
Foto: reuters/pixsell
grcka (1)
Foto: reuters/pixsell
grcka (1)
Foto: reuters/pixsell
grcka (1)
Foto: reuters/pixsell
grcka (1)
Autori zb,
15.06.2011.
u 10:08
20.000 prosvjednika pokušalo opkoliti zgradu parlamenta i tako onemogućiti zastupnike u usvajanju mjera štednje
Pogledaj originalni članak

Grčki premijer George Papandreou ponudio je svoju ostavku  i najavio formiranje nove  vlade kako bi dobio podršku za oštre mjere štedenje koje traže EU i MMF, prenosi BBC.

- Sutra ću formirati novu vladu i zatražiti od parlamenta da joj izgalasa povjerenje - izjavio je Papandreou. Prema agneciji  AP njegov bliski suradnik potvrdio je kako je Papandreou tijekom sastanka s predstavnicima oporbe ponudio ostavku u zamjenu za podršku mjerama štednje. - Jasno im je rekao da je spreman odstupiti. Čekamo njihov odgovor - izjavio je neimenovani suradnik grčkog premijera.

Prijedlog za formiranjem nove vlade i ostavke Papandreou je iznio nakon masovnih nereda u središtu Atene gdje je 20.000 prosvjednika pokušalo opkoliti zgradu parlamenta i tako onemogućiti zastupnike da dođu na sjednicu parlamenta na kojoj se raspravlja o mjerama štednje.

Papandreou treba podršku za plan štednje 28 milijardi eura do 2015. EU i MMF usvajanjem tih mjera uvjetuju novih 12 milijardi eura pomoći koje Grčka treba dobiti u srpnju kako bi otplatila stari dug. Papandreouva vladajuća stranka PASOK trenutno u parlamentu ima 155 od 300 mjesta. Zastupnici PASOK-a, koji se pobunio protiv novih mjera štednje, prelaze u druge stranke, tako da vladajući mogu  dodatno oslabiti.

Dio demonstranata na policiju je bacao kamenje i Molotovljeve koktele dok su marširali trgom Syntagma prema parlamentu. Prolaz im je zatvorilo oko 1.500 policajaca koji su u centru grada postavili dvometarske metalne barikade i stvorili koridor kako bi demonstranti zadržali što dalje od parlamenta, prenosi Reuters

Policija je prosvjednike rastjerala suzavacem. Oko 30 osoba je ozlijeđeno, a pedesetak je uhićeno.

U Grčkoj će danas zbog štrajka biti obustavljen pomorski i kopneni promet. Državne službe, škole i prodavnice neće raditi. Sindikati su pozvali na prosvjede širom Grčke zbog vladinih mjera štednje i privatizacije. U štrajku neće sudjelovati kontrolori leta, prenose agencije.

Na današenjem sastanku povjerenici EU izrazili su duboku zabrinutost da bi kriza u Grčkoj mogla ugroziti eurozonu, navodi BBC pozivajući se na dokument sa sastanka koji su njihovi novinari vidjeli. Riječ je o memorandumu koji je napisao jedan od sudionika sastanka. Europska komisija je odbila komentirati sadržaj dokumenta.

Nepodmirivanje financijskih obaveza uništilo bi grčki bankarski sustav jer bio postao nelikividan, što bi predstavljalo "prijetnju održivoti Europske središnje banke koja posjeduje 49 milijardi eura grčkih obveznica", navodi se u dokumentu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

IR
irani
10:14 15.06.2011.

Stvarno mi je zao Grka sto su dosli u tako gadnu situaciju. No ne smije se zaboraviti niz godina korupcije, bacanja novca, lijenosti, nesposobnosti, naivnosti kako ce sve \"ipak nekako proci\".

SP
spartak
10:48 15.06.2011.

Bravo Grci, vi ste svjetionik nade za Europu. Kolijevka demokracije iznjedrit će i pravu demokraciju umjesto ove kapitalističke demonkracije. Smrt kapitalizmu - sloboda narodu

KI
Kitchee
21:42 15.06.2011.

*dekadentna