Akcija spašavanja

Nesreća na moru: Nasukali se kod Pašmana, ozlijeđeni muškarac i dvoje djece

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Nesreća na moru: Nasukali se kod Pašmana, ozlijeđeni muškarac i dvoje djece
28.06.2020.
u 16:42
Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice dužine 8,5 metara, zastave Republike Hrvatske, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede
Pogledaj originalni članak

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su jučer, 27. lipnja u 15.35h, izravno od počinitelja pomorske nesreće, A. R., državljanina Republike Hrvatske, koji je u pozivu izvijestio kako je teško ozlijeđen i nepokretan te da se na brodici, tip gliser, nalaze i dvojica njegovih maloljetnih sinova, koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede prilikom nasukanja na hridi otočića Veli Dužac, izvijestili su iz Ministarstva mora.

Odmah po zaprimljenoj dojavi iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar. S obzirom na opisane tjelesne ozljede, službenici LK Zadar su na spasilačku brodicu ukrcali djelatnike Hitne medicinske pomoći te su na poziciju nesreće stigli u 16.18h, gdje su zatekli oštećeno plovilo cijelom dužinom nasukano na otočke hridi i troje ozlijeđenih, koji su se nalazili u krmenome dijelu brodice.

Zbog nedovoljne dubine evakuacija teško ozlijeđenoga voditelja brodice i njegovo dvoje djece obavljena je pomoćnom brodicom (tenderom) u vlasništvu jahte, koja se sidrila u blizini pozicije ove pomorske nesreće.

Nakon evakuacije i prekrcaja liječnička pratnja zdravstveno su zbrinuli voditelja brodice, kako bi što lakše podnio plovidbu, a manje ozljede koje su zadobila njegova djeca, u vidu površinskih grebotina, sanirali su tijekom plovidbe do Biograda na moru, gdje su pristali u 16.50h, kada je teško ozlijeđeni preuzet od drugoga tima HMP-a u daljnje medicinsko postupanje, prema Općoj bolnici Zadar, dok su službenici LK Zadar dvoje djece prevezli u mjesto Dobropoljana, na otoku Pašmanu, gdje su ih u 18.15h predali članovima obitelji, kada je ova spasilačka akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice dužine 8,5 metara, zastave Republike Hrvatske, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede, a značajna oštećenja ustanovljena su i na plovilu, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
23:12 28.06.2020.

Odavno je poznata stvar da doslovno dobijes dozvolu u prvoj betuli do kapetanije za jednu pivu. A o onima sto su dobili dovole a more im je jarun ne treba trositi rijeci.

SP
Sparks18
17:17 28.06.2020.

Obvezno zabraniti izdavanja bili kakvih ovlastenja za pomorska zvanja u svim priobalnim kapetanijama, te dati ekskluzivna prava za to povijesnoj luckoj kapetaniji Zagreb i mozda ako ne to oni nebi uspjeli sve zavrsiti neka im pomogne kapetaniji Sisak. Najbolje zatvoriti sve kapetaniji na obali.

JU
jurajuric120
18:42 28.06.2020.

opet neki "voditelj brodice" u 8 metri gliseru sa 2.5 sata iskustva.