RATUJE NA TRI FRONTA

Netanyahu pred ulaskom u Libanon, Rusi upozoravaju da želi stvoriti 'veliki Izrael'

Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
World leaders take part in the 79th annual U.N. General Assembly high-level debate
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
World leaders take part in the 79th annual U.N. General Assembly high-level debate
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
World leaders take part in the 79th annual U.N. General Assembly high-level debate
30.09.2024.
u 18:34
Ako uspije uništiti Hezbollah u Libanonu, Netanyahz kreće na Siriju, upozorava ruski analitičar Dmitry Nefedov
Pogledaj originalni članak

"Kao što je zapisano u Tori, progonit ću svoje neprijatelje i eliminirati ih", kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu citirajući svetu knjigu Židova kako bi opravdao svoje postupke koji bi mogli dovesti do regionalnog rata. Izjava Netanyahua došla je nakon što su izraelski bombarderi napali hutiste u Jemenu. Uz Jemen, Izrael je već pokrenuo rat protiv Palestinaca u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali te Libanona, obećavajući promjenu jednadžbi u regiji. "Uništili smo Hamas u Gazi, napali smo Hezbollah, a prije sat vremena napali smo hutiste u Jemenu", kazao je Netanyahu i dodao da će "svi oni koji nas napadaju vidjeti koju će cijenu platiti".

"Čaka ih pakao"

Sve je izvjesnije da svjedočimo trećem ratu Izraela i Libanona, a veliko je pitanje ide li Netanyahu prema stvaranju "velikog Izraela". Na Bliskom istoku očekuje se kopneni upad Izraela u Libanon, dok Hezbollah sprema osvetu. Zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha, šeik Naim Qassem obratio se javnosti prvi puta od početka izraelskih napada na Libanon te poručio Netanyahuu kako je Hezbollah spreman za izraelsku kopnenu invaziju. "Spremni smo ako Izraelci žele kopneni napad i mi ćemo ih čekati. Pripremili smo se i spremni smo. Izraelski neprijatelj neće postići svoje ciljeve i porazit ćemo ih. Znaju što im se dogodilo 2006. godine kada su ušli u Libanon, a ovog puta čeka ih pravi pakao. Neka samo dođu", kazao je Qassem.

"Idemo dalje unatoč boli i žrtvama. Idemo dalje jer imamo nadu i vjerujemo Allahu da ćemo biti pobjednici. Mi smo ljudi džihada. Hezbollah trenutno koristi minimalne napore i dovoljno smo jaki da izludimo Izraelce", poručuje Qassem. Gotovo svi analitičari su sigurni da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ide prema širenju rata. Danas su bombardirali Jemen i Siriju. I sama činjenica, ulazak još jednog radikala Gideona Sa'ara u vladu, upućuje na taj smjer. 

VEZANI ČLANCI:

Zanimljiva je jedna ruska analiza da Izrael, ako uspije uništiti Hezbollah u Libanonu, kreće na Siriju. Netanyahuov cilje sada je novi Bliski istok što neki vide kao pokušaj stvaranja "velikog Izraela" čemu teže radikali od osnutka izraelske države. Netanyahu je u svakom svom govoru počeo citirati Toru što analitičari vide kao opasan presedan, jer sve što radi je u ime vjere kako to rade radikali kao Hamas, Hezbollah, ISIL i ostali koji koriste vjeru za ostvarivanje svojih ciljeva. U svom izvješću na portalu Ruskog strateškog centra za strane kulture, Dmitry Nefedov ukazao je na opetovane napade Izraela na Siriju u Damasku, Homsu, Hami i Alepu. Pisac se fokusirao na izraelski napad na Tartous 24. rujna, rekavši da je to mjesto gdje se nalazi 720. punkt logističke potpore ruske mornarice, što je važno sa stajališta logističkih usluga i opskrbe za rusku skupinu u Srednjem Istoku, odnosno u smislu gospodarskih odnosa između Rusije i Sirije i šire.

Uništiti "vatreni zid"

Nefedov je naveo da bi se, na temelju navedenog, agresivne akcije Netanyahuovog režima mogle postupno pomaknuti prema libanonsko-sirijskoj granici, napominjući da je krajnji cilj trenutnih akcija Tel Aviva u Libanonu izazvati rat sa Sirijom, što služi kolektivnom interesu Sjedinjenih Država i Zapada sa strateškog stajališta, svrgavanjem režima Bašara al Asada.

Istu tezu ima i bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, pričuvni general Amos Yadlin, koji se pita: Ide li Izrael prema okončanju rata i njegovom obuzdavanju ili eskalira prema regionalnom ratu u nadi da će uništiti "vatreni zid"? Prema njegovom mišljenju, nakon rata u Libanonu, Izrael će krenuti na Siriju, naravno, ako će uspjeti poraziti Hezbollah. Netanyahu ne skriva da želi promijeniti, kako kaže, kartu Bliskog istoka. Izraelske snage koncentrirane su na sjevernom frontu i pripremaju se za kopneni ulazak u Libanon. Imaju operativne planove za promjene u južnom Libanonu i regiji.

VIDEO Izrael napao jug Libanona

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Navijač
Navijač
18:45 30.09.2024.

Rusi upozoravaju da želi stvoriti veliki Izrael? A šta oni traže u Ukrajini?? Dobro da se još i Vučić nije javio.

Avatar memento mori
memento mori
19:45 30.09.2024.

Čega se Putin boji? Da će morati na 2 fronte rastegnuti ionako oslabljene ruske "specijalne jedinice".. lovu koja se rapidno troši... Zagrizao je više nego je mogao pa sad dok žvače drugi uzimaju s tanjura što je on htio smazat

ED
edgar2
19:15 30.09.2024.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda je rezolucija koja je trebala riješiti Libanonski rat 2006. godine. Rezolucija poziva na potpuni prekid neprijateljstava između Izraela i Hezbollaha, povlačenje izraelskih snaga iz Libanona koje će zamijeniti libanonske i snage UNIFIL-a raspoređene u južnom Libanonu, te razoružanje naoružanih skupina uključujući Hezbollah, bez oružanih snaga osim UNIFIL-a. i libanonska vojska južno od rijeke Litani, koja teče oko 29 km (18 milja) sjeverno od granice. Naglašava potrebu Libanona za potpunim nadzorom vlade i poziva na napore u rješavanju bezuvjetnog oslobađanja otetih izraelskih vojnika...(više na wikipedia) Žalosno je što se ovo tumači kao borba za "veliki Izrael!