TUŽBE

Nevenka Tuđman optužena za 1,7 milijuna kuna provizije

15.10.2002.
u 00:00
* Prema optužnici, posredovala je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, PBZ-a, Robnih terminala i Končar-elektroindustrije da se Igoru Kneževiću povjeri ugradnje telefonskih centrala i telekomunikacijske opreme, a N. Tuđman je dobivala proviziju od 15 posto
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Koristeći se svojim društvenim ugledom kao kći prvoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Nevenka Tuđman primila je 1,727.156 kuna provizije, tvrdi se u optužnici koju je protiv nje podnijela USKOK-ova tužiteljica Marinka Orlić. O tomu je jučer novinare izvijestio prvi čovjek USKOK-a Željko Žganjer.

Nevenki Tuđman stavljaju se na teret četiri kaznena djela protiv službene dužnosti, odnosno djela protuzakonitog posredovanja, a Igora Kneževića, koji joj je isplaćivao proviziju tereti se za zloporabu obavljanja državne vlasti, utaju poreza i drugih davanja.

Prema USKOK-ovu priopćenju, N. Tuđman počinila je spomenuta kaznena djela u razdoblju od 1996. do kraja 2000. godine tako što je posredovala kod najviših dužnosnika Ministarstva znanosti i tehnologije, čelnih osoba Privredne banke Zagreb, Robnih terminala i Končar-elektroindustrije d.d. da se Kneževiću, vlasniku obrta Telekom, suprotno postupku nabave usluga, bez pribavljanja ponuda i odabira najboljeg ponuđača povjere poslovi ugradnje telefonskih centrala i telekomunikacijske opreme. Od svakog posla N. Tuđman je prema optužnici dobivala proviziju od 15 posto. Tuđmanova kći posredovala je i za Kneževićevo postavljanje za glavnu stručnu osobu Ministarstva znanosti i tehnologije u postupku provođenja natječaja, odabira izvođača i nadzor nad izvođenjem radova ugradnje telefonskih centrala na više fakulteta i viših škola u Hrvatskoj.

Na taj način Knežević je ishodio poslove za svoju tvrtku ili tvrtku s kojom je ugovorio posao. Kneževića se tereti i da je od 1. siječnja 1998. do 30. rujna 1999. utajio 268.840,60 kuna poreza.

Na upit zbog čega nisu kazneno gonjeni i Ivica Kostović i Nikola Ružinski, tadašnji ministar znanosti i tehnologije i njegov zamjenik, rečeno je da oni nisu sudionici kaznenog djela, iako je N. Tuđman posredovala kod njih. I kazneni progon za odgovorne na fakultetima pao je u zastaru. Optužnica je zagrebačkom Županijskom sudu podnesena u petak, a zastupat će je Marinka Orlić. Nevenka Tuđman tvrdila je da je riječ o političkom progonu.

D. Miljuš

Pogledajte na vecernji.hr