OPASNA ZMIJA

Nevjerojatan prizor, piton progutao cijelog jelena. Stručnjaci u nevjerici: 'Ovo je oborilo rekord'

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
26.10.2024.
u 16:29
Ove ogromne zmije, poznate po tome što gutaju velike životinje poput aligatora, sada su se pokazale još opasnijima za lokalne vrste jer njihove čeljusti i elastična koža omogućuju progutati plijen nevjerojatne veličine.
Pogledaj originalni članak

Novi rezultati istraživanja otkrili su da burmanski pitoni, invazivna vrsta u južnoj Floridi, mogu progutati plijen većih dimenzija nego što su znanstvenici prethodno mislili – uključujući cijelog jelena. Ove ogromne zmije, poznate po tome što gutaju velike životinje poput aligatora, sada su se pokazale još opasnijima za lokalne vrste jer njihove čeljusti i elastična koža omogućuju progutati plijen nevjerojatne veličine.

Istraživački tim iz organizacije Conservancy of Southwest Florida, proučavao je sposobnost rastezanja čeljusti ovih zmija. Otkrili su da najveće jedinke mogu otvoriti čeljusti promjera 26 centimetara, što je mnogo više od prethodnih mjerenja koja su iznosila 22 centimetra.

U jednom od najupečatljivijih trenutaka istraživanja, biolozi su zatekli pitona dok je gutao jelena  teškog 35 kilograma – što je bilo gotovo 67% mase same zmije. “Gledati invazivnog predatora kako proguta cijelog jelena prizor je koji se ne zaboravlja. Utjecaj burmanskih pitona na domaće ekosustave u Evergladesu je ogroman,” izjavio je jedan os bilologa, dodajući kako su do sada uklonili preko 770 pitona ukupne težine od preko 16.000 kilograma.

Elastičnost kože i posebna građa čeljusti omogućuju ovim pitonima da konzumiraju plijen do šest puta veći nego što bi druge zmije slične veličine mogle progutati. Njihove donje čeljusti nisu povezane na prednjoj strani, omogućujući čeljustima da se šire neobično široko. “Svake nas sezone ove zmije iznova iznenađuju. Naučili smo jedno – nikada ne podcjenjujte burmanskog pitona,” zaključuje jedan od biologa. 

>>> VIDEO Zmije otrovnice u Hrvatskoj: Što učiniti ako vas ugrize?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.