UZNEMIRAVAJUĆI VIDEI

New York Times objavio snimke zločina u Buči: Ključan dokaz bila je plava duksa

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
New York Times objavio snimke zločina u Buči: Ključan dokaz bila je plava duksa
20.05.2022.
u 10:42
Snimka koju je 5. ožujka snimio dron prvi je vizualni dokaz koji potvrđuje navode svjedoka
Pogledaj originalni članak

Grad Buča iz predgrađa Kijeva postao je sinonim za ratne zločine u Ukrajini. Nakon povlačenja ruskih snaga pronađeno je na području i oko grada više od 400 tijela, a optužbe da su strašne zločine počinili Rusi odbacile su ruske vlasti tvrdeći kako su im to podmetnuli Ukrajinci.

New York Times objavio je nekoliko snimaka na kojima se jasno vidi da ruski vojnici tjeraju zarobljene Ukrajince da marširaju. Nakon povlačenja pronađena su njihova tijela. Jednu snimku snimila je 4. ožujka sigurnosna kamera obližnje kuće. To su neki od najjačih dokaza da su ubijeni muškarci bili u ruskom zarobljeništvu.

 

"Taoci tamo leže, uz ogradu. Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest... Ukupno su zarobili devet ljudi", čuje se na drugoj snimci. Zarobljenike su natjerali da se spuste na zemlju, a među njima je bio i muškarac koji je imao na sebi specifičnu plavu duksericu.

Osmero svjedoka ispričalo je što se kasnije dogodilo. Vojnici su odveli muškarce iza obližnje uredske zgrade, koju su zauzeli Rusi i pretvorili u svoju bazu, nakon čega su se čuli pucnjevi. Zarobljenici se nisu vratili.  Snimka koju je 5. ožujka snimio dron prvi je vizualni dokaz koji potvrđuje navode svjedoka. Na snimci se vide mrtva tijela kako leže iza uredske zgrade dok dvojica ruskih vojnika stoje pokraj njih. Među tijelima jasno se vidi plava dukserica. Ista onoj koju je dan ranije nosio zarobljenik na snimci na kojoj ruski vojnici tjeraju zarobljenike da hodaju.

Podsjetite se: Pronađeno najmanje 400 tijela civila, raste strah da Buča nije jedina

Fotografija ubijenih bila je jedna od onih koje su ukrajinske vlasti objavile početkom travnja tvrdeći kako su dokaz ruskih ratnih zločina. Ruske vlasti u više navrata odbacile su te navode.

Novi dokazi, među kojima su i tri videa, jasno govore da su ruski vojnici namjerno zarobili i smaknuli muškarce s fotografije, čime su direktno implicirali da su ruske snage počinile zločin. Većina ubijenih bili su muževi i očevi koji su živjeli živote civila prije rata, a kad je krenula invazija, većina njih pridružila se raznim obrambenim snagama u danima prije nego što su ubijeni.

VIDEO: Kronologija slučaja Periš: Ovo je 10 važnih pitanja koja će zauvijek ostati neodgovorena

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OP
Ovaj_put
12:04 20.05.2022.

Ako je New York Times objavio Moš misliti što je istina.🤮🤮🤣🤣🤣