HAAŠKA TUŽITELJICA

Nezadovoljna sam jer Hrvatska neće povući žalbe

24.10.2002.
u 00:00
CARLA DEL PONTE NAKON JUČERAŠNJEG RAZGOVORA S RAČANOM * Del Ponte spremna prihvatiti zdravstveno stanje generala Bobetka pod uvjetom da Vlada povuče prigovore na optužnicu * Račan: Žalbe nećemo povući, a jesmo li u pravu, odlučit će Žalbeno vijeće
Pogledaj originalni članak

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte neće u izvještaju Vijeću sigurnosti Hrvatsku optužiti za nesuradnju s Haaškim sudom. Odnosi Hrvatske i Haaga nisu takvi da bi se moglo govoriti o nesuradnji. No, kad je riječ o postupku u konkretnom slučaju generala Bobetka, Del Ponte nezadovoljna je što se hrvatska Vlada žalila na dijelove optužnice i na nalog za uhićenje.

- Zatražila sam od premijera Račana da povuče žalbe u kojima se tvrdi da su optužnica i nalog za uhićenje pravno neutemeljeni. U tom bismo slučaju mogli postupiti po članku 59. Pravilnika o postupanju, koji omogućuje da se prihvati stvarno zdravstveno stanje generala Bobetka. Nisam zadovoljna jer Vlada ne želi povući žalbe - izjavila je Carla Del Ponte nakon jučerašnjeg sastanka.

Zato ne preostaje drugo, zaključila je, nego čekati završetak žalbenog postupka.

Rasprava i pred novinarima

Jučerašnji sastanak s glavnom haaškom tužiteljicom trajao je puna tri, umjesto previđenog jednog sata, a najveći dio vremena razgovor se vodio oko njezinog zahtjeva da Hrvatska povuče svoje žalbe.

Hrvatski premijer i Del Ponte tu su raspravu na neki način nastavili i pred novinarima. Naime, Carla Del Ponte je među ostalim izjavila da se Vlada stavila u ulogu Bobetkova branitelja iako on ima svoje branitelje.

- Ako Vlada zna da se Bobetka ne može izručiti Haagu zbog zdravstvenih razloga, onda se primjenjuje za to predviđena procedura. Pravda mora biti prema svim optuženicima primijenjena na isti način - rekla je Del Ponte.

Račan je na to odgovorio da je optužnicu dobila Vlada, a ne general Bobetko.

- Ne možemo povući dva pravna podneska za koje je već formirano Žalbeno vijeće. Je li Hrvatska sa svojim zahtjevima u pravu ili ne, o tome će odlučiti Žalbeno vijeće - odgovorio je Račan Carli Del Ponte.

Haaška je tužiteljica podsjetila da se još uvijek čeka na uhićenje generala Gotovine.

- Vlada će učiniti sve što je potrebno ako nam general Gotovina bude dostupan, a sve dosad nije bio - kaže hrvatski premijer.

U redovnoj suradnji koja uključuje dostupnost pojedinih svjedoka i dokumenata Haag s Hrvatskom nema problema, ocijenila je Del Ponte. Račan je pak zaključio:

- U nečemu se slažemo, u nečemu ne, i oko toga ne bi trebalo praviti veći problem nego što jest.

Iz Haaga nema novih optužnica, niti je proširena postojeća optužnica protiv Bobetka, izvijestio je Račan vezano uz neka medijska nagađanja.

Jaka policijska pratnja

Carla Del Ponte bila je u pratnji trojice suradnika i nakon dugog razgovora požurila je do aerodroma, pod jakim policijskim osiguranjem. Razgovor u Banskim dvorima bio je završna točna njezine šire turneje po državama jugoistočne Europe kako bi pripremila izvještaj za Vijeće sigurnosti o tome kako pojedine zemlje surađuju s Haaškim sudom. Uz Račana, u razgovoru su sudjelovali ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, pravni stručnjak dr. Ivo Josipović te predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom Orsat Miljenić.

Goran Granić, ključna osoba u Vladi za poslove s Haagom, upravo je ovaj tjedan na kongresu energetičara u Egiptu. Račan je jučer odbacio tumačenja da je Granić odsutan zato što između njega i premijera postoji sukob.

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr