NEMA PREDSJEDNIKA

Nigerijski parlament oduzeo ovlasti predsjedniku države

Foto: AFP
Nigerijski parlament oduzeo ovlasti predsjedniku države
09.02.2010.
u 16:05
Parlamentarni zastupnici odlučili su da potpredsjednik Goodluck Jonathan treba obavljati dužnosti predsjednika umjesto UmaruaYar'Adue, koji je već više od dva mjeseca na liječenju u inozemstvu.
Pogledaj originalni članak

Višemjesečno odsustvo predsjednika države izazvalo je brojne probleme u Nigeriji, političke podjele u vladi, zastoj u donošenju političkih odluka, a narušeno je i krhko primirje s pobunjenicima u naftonosnoj delti rijeke Niger. Predsjednik Umaru Yar'Adua se od bubrežne bolesti liječi u Saudijskoj Arabiji, a postoje indikacije da mu je zdravstveno stanje toliko loše da se neće uopće moći vratiti na dužnost.

Stoga je parlament dao sve predsjedničke ovlasti dosadašnjem potpredsjedniku Goodlucku Ebeleu Jonathanu, no ni taj potez nije prošao bez kontroverzi.

Mnogi su se pobojali za krhku nigerijsku demokraciju, koja traje od 1999. kad je ta moćna afrička nacija od 150 milijuna ljudi dobila civilnu vlast nakon godina vojne diktature. Naime, stupanjem Goodlucka Jonathana na punu predsjedničku dužnost narušena je naizmjenična podjela vlasti između sjevera i juga zemlje (Yar'Adua je musliman sa sjevera, a Jonathan kršćanin s juga) i brojni sjevernjaci nisu zadovoljni naglim skraćenjem njihova turnusa na vlasti. Međutim, pripadnici vojnog vrha otklonili su svaku bojazan da će uslijediti vojni udar, jer su javno izjavili da za preuzimanje vlasti nisu zainteresirani i da će poštovati ustavnu proceduru.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajinx
16:35 09.02.2010.

To im je Mesić savjetovao !