borba za vlast

Nikolić razmišlja o povlačenju iz izborne utrke u Srbiji

Foto: Reuters/PIXSELL
Nikolić razmišlja o povlačenju iz izborne utrke u Srbiji
12.05.2012.
u 09:25
Posljednjih dana više političkih stranaka se žalilo na navodnu izbornu krađu među kojima je najglasnija Srpska napredna stranka.
Pogledaj originalni članak

Iako najnovija predizborna istraživanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji veću šansu za pobjedu daju Borisu Tadiću nego Tomislavu Nikoliću još uvijek je neizvjesno hoće li do drugog kruga izbora uopće i doći.

Naime, proteklih dana više političkih stranaka se žalilo na navodnu izbornu krađu među kojima je najglasnija Srpska napredna stranka. Na predizbornom skupu u Kruševcu Nikolić je rekao da razmišlja o mogućem povlačenju iz predizborne utrke.

Najavio je i mogućnost da 16. svibnja u Beogradu SNS organizira velike demonstracije koje već sad poredi sa demonstracijama od 5. listopada kada je srušen režim Slobodana Miloševića. Prema trenutnim planovima demonstracije bi trajale 48 sati tijekom kojih bi se zatražilo i zaustavljanje prometa, prekida rada institucija i sl. Osnovni razlog mogućem povlačenju iz izborne utrke i organizaciji demonstracija je navodna izborna krađa koja se, tako tvrdi Nikolić, dogodila u prvome krugu izbora održanih 6. svibnja.

- Ozbiljno razmišljam o tome da se okupimo u Beogradu jedan dan pred izbore, da pokažemo toj bandi kako mi to nećemo trpiti, kako smo ponosniji, čestitiji, pošteniji i jači i hrabriji nego što oni misle o nama. Ako bude izbora, morat ćete izvesti susjede, rođake, prijatelje... Ovoga puta ćemo mi ići sa našim listićima, sjedit ćemo na mjestima na kojima se broji, da sami svoje brojke pokupimo, da svoj rezultat objavimo, točan, a oni ako imaju neki svoj lažan, ući ćemo u velike sukobe, rekao je Nikolić.

U isto vrijeme iz CESID-a, koji je zadužen za provođenje izbora, kažu i ukoliko bi se Nikolić povukao iz izborne utrke da njegovo ime na izbornom listiću ostaje. Srbijanski politički analitičari ovakvo razmišljanje Nikolića i SNS-a smatraju kao načinom priznanja lošeg izbornog rezultata ali i traženja alibija radi vjerojatnog poraza od Tadića. Po drugoj teoriji ovo je i jedan od načina da izbjegne televizijski duel sa Tadićem koji je najavljen upravo 16. svibnja kada bi se održali prosvjedi. Uz brojne optužbe i antipropagandne televizijske spotove izbori od 6. svibnja ostat će zapamćeni i kao izbori u kojima su potrešeni rekordni novci. Prema istraživanju udruge Transparentnost Srbija tijekom šest tjedana predizborne kampanje stranke su samo na televizijsko oglašavanje potrošile više od 34 milijuna eura. To je šest puta više nego što su iste te stranke dobile iz proračuna za provedbu izbora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

TO
Toni50
09:28 12.05.2012.

Jaki Hrvati sa jakom moči da znaju što tko razmišlja u Srbiji ! Nikolić razmišlja o povlačenju iz izborne utrke u Srbiji........................

OB
-obrisani-
09:36 12.05.2012.

toni bre da te podsetim sta je nikolic rekao ovaj tedan na tv beograd: mi (srbi) imamo najveci broj nezaposlenih, imamo najnize plate u okruzenju, imamo najvisi dug (60%) s tim da nismo nista napravili-ko hrvati koji su barem napravili 400 km najmodernijih autoputeva, kupujemo plin po 2 (dva) dinara a prodajemo ga po 1 (jednm dinaru-srpska matematika), plate su nam u drzavnom aparatu 20% vece nego u privatnom, imamo vise zaposlenih u drzavnom aparatu nego u prrivatnom, imamo kradju birackih listica i to na vrece, imamo rast kredita u zadnja 3 meseca od rate 1600 dinara na 2800 dinara-imamo preko 200.000 bankrotiranih gradjana koji to ne mogu placat-da ti bre nabrajam, dalje?????????

Avatar madcap
madcap
11:57 12.05.2012.

Opet se ovaj cirkusira. Taj ne bi mogao voditi kvart a kamoli državu. Sad kad je shvatio da opet puši naveliko može li se očekivati opet nekakav \"štrajk glađu\" da se narod malo zabavi? Ako to planira neka javi da mu pošaljemo Đapića da mu nosi tajno čokoladice Kraš.