Iz škole na posao

Nikolina: Na moru kao slastičarka mogu zaraditi 10.000 kuna

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Nikolina: Na moru kao slastičarka mogu zaraditi 10.000 kuna
30.10.2010.
u 09:19
Prednost je što nakon srednje škole mogu odmah dobiti posao. Plaće bi mogle biti i bolje, ali što je, tu je – kaže budući stolar Goran Medlobi
Pogledaj originalni članak

Dug je 306 metara, ima 14 paluba, može primiti 4600 gostiju i 1300 članova posade. Kruzer Carnival Dream jedan je od najvećih koji su uplovili u Jadransko more. Carnival Dream san je Čakovčanke Nikoline Jelenić (17), koja bi, kada završi srednju školu, voljela raditi u tome plovećem gradu.

– To mi je velika želja, a hoće li se ostvariti, ne znam. Problem je što baš ne znam dobro govoriti strane jezike, a to je jedan od najvažnijih uvjeta za rad na kruzeru. Ako od toga ne bude ništa, onda ću se zaposliti u nekoj slastičarnici u Međimurju – kaže Nikolina, učenica trećeg razreda Srednje škole Prelog, u kojoj se školuje za slastičarku.

Riječ je o deficitarnom zanimanju, koje je traženo. Nikolina kaže da je to zanimanje izabrala jer voli peći kolače. Uživa u tome.

– U razredu nas je samo četvero slastičara. Čudno je što nas nema više jer je to lijep posao. Nije težak, a ako se preko ljeta ode raditi na more, može se zaraditi i 10.000 kuna mjesečno. Izvan sezone plaće su male, od 2000 do 3000 kuna - veli.

Nikola Varga iz Vularije izabrao je školovanje za stolara jer je, kaže, i njegov "japa" stolar.

– Kad zatrebam pomoć, imam koga pitati za savjet.

Učenik je trećeg razreda Graditeljske škole u Čakovcu. Planira nakon trogodišnje škole prijeći u školu u Varaždinu i završiti još jedan razred i postati drvni tehničar.

- Volio bih se upisati na studij, a ako ne uspijem, onda ću raditi – otkriva.

Stolari su traženi i solidno plaćeni. Potvrđuje to i Goran Medlobi (16) iz Belice, učenik drugog razreda. I on je to zanimanje izabrao zbog toga što mu je i otac stolar.

– Prednost je i to što nakon srednje škole mogu odmah dobiti posao, ne moram čekati na burzi. Plaće bi mogle biti i bolje, ali što je, tu je – kaže Goran.

U razredu ih je 15, a uz deset stolara sjede i tri zidara te dva tesara.

- Malo nas je. Ne znam zašto. Uživam u školi i na praksi. Sam izrađujem manje ormariće, a poslije ću prijeći i na teže komade. Želim završiti školu, zaposliti se, i sve super! – veli.

Da potaknu djecu na odabir defiticarnog zanimanja, Obrtnička komora Međimurja dodjeljuje stipendije, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Međimurskom županijom, gradom Čakovcom i, od ove godine, Prelogom. Učenici mjesečno primaju po 600 kuna. Nove ugovore o stipendijama potpisalo je 32 učenika, najviše budućih tokara i stolara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.