Dosta im je

"Nitko nas ne pita od čega mi plaćamo kredite, račune, hranu..."

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
"Nitko nas ne pita od čega mi plaćamo kredite, račune, hranu..."
09.06.2011.
u 10:30
- Izložene smo i omalovažavanju. Kažu da plaću ionako ne zaslužujemo jer se igramo s djecom, kaže Snježana Tepić
Pogledaj originalni članak

Svakog 30. ili 31. u mjesecu djelatnice vrtića u Hrvatskoj Kostajnici sa strepnjom provjeravaju svoje bankovne račune. Otprilike svaki treći mjesec nađu se u plusu, kada plaća konačno sjedne.

Posljednju su primile prije četiri dana za travanj, a zadnji doprinosi plaćeni su za siječanj. Pored toga, svakodnevno slušaju prijetnje zatvaranjem ustanove, jer novca u gradskom proračunu za nju nema. Ta agonija i neizvjesnost, kažu, traju već dvije godine.

Diskriminiranirane tete
– Svjesni smo da novca nema i ne želimo raditi tenzije, ali najviše nas smeta neravnopravnost s ostalim ustanovama. Kolege u knjižnici redovito primaju plaću – kaže ravnateljica Danijela Pavičić Šilipetar. Ističe da su odgojiteljice do sada bile i više nego tolerantne, jer su pristale i na ukidanje putnih troškova prije godinu i pol, iako ih većina putuje na posao. U vrtiću je trenutačno 11 zaposlenika koji se brinu o 55 mališana.

– Naš je posao raditi s djecom, a spali smo na to da svaki mjesec zivkamo hoće li nam sjesti plaće. Čuju se čak primjedbe da su nam plaće prevelike za ono što radimo, te da roditelji plaćaju usluge vrtića i mi ih moramo isporučiti, dobili plaću ili ne. Nitko nas ne pita od čega mi plaćamo kredite, račune, školujemo, hranimo i odjevamo svoju djecu – ozlojeđena je Nives Seibert, koja u vrtiću radi 14 godina. Samohrana je majka dvoje djece, a na put do H. Kostajnice iz Petrinje svaki mjesec potroši 1000 kuna, a često mora i prespavati ovdje jer autobusa ujutro nema.

– Deset mjeseci trajali su pregovori za kolektivni ugovor s gradskom upravom, da bismo na kraju čuli da je potpisan s djelatnicima uprave, ali ne i ustanova. Oni će dobiti božićnice i regres, a nama se nema ni za plaću – kaže Snježana Tepić. Pored svega, djelatnice su suočene i s omalovažavanjem da svoju plaću nisu zaslužile jer je njihov posao - igra s djecom. Roditelji su čuli glasine, ali ne znaju konkretno što se događa.

– Na djelatnicama se ne vidi da ne primaju plaću, dobre su i profesionalne. Ako se vrtić zatvori, ne znam gdje ćemo ostavljati djecu, jer svi radimo – strepe mlade mame.

Odluka na sjednici
Hoće li se vrtić, ali i knjižnica, ugasiti, odlučit će vijećnici na sjednici 16. lipnja.

– Vrtić je već trebao biti ugašen, nedostaje nam milijun kuna za njegovo funkcioniranje. Za Knjižnicu nam je potrebno 20.000 kuna mjesečno, pa je to lakše naći, ali nemamo ni toliko. Plaće kasne i njima. Što se tiče kolektivnog ugovora, vrtić je ustanova koja nikako ne može shvatiti da nije gradska uprava, i zato nisu obuhvaćeni ugovorom – komentirao je gradonačelnik Tomislav Paunović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

H2
h2so4
22:59 09.06.2011.

Kad bi se sada oduzelo 50 milijuna kuna Čehoku ,što ih je pokrao ,bilo bi love za djecu i tete..,da ne spominjemo Sanadera......tisuće njih koji su opljačkali naše unuke,djecu,kada bi im se oduzelo sve što su pokrali, bilo bi love za bezbroj vrtića,škola,domova za nezbrinutu djecu. A tko je to sve pokrao???? Pa zna se,idemo dalje!!! Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj!!!!

JI
jimbeam
21:05 13.06.2011.

A kad bi se popovima uzelo onih 350.000.000 Kn,koje im svake godine dajemo iz proračuna ???!

Avatar seneka
seneka
13:01 07.07.2011.

A kad bi ovi uhljebljenici u općini bili malo solidarni?