Ne žele partnerstvo

Nizozemska referendumom ruši približavanje Ukrajine i Europe

Foto: Reuters/PIXSELL
Nizozemska referendumom ruši približavanje Ukrajine i Europe
02.04.2016.
u 17:45
Nizozemci su pogođeni sankcijama koje je Rusija uvela poljoprivrednim proizvođačima iz EU i nemaju simpatije prema Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne može reći da nema prijatelje i simpatizere u Europskoj uniji. Nizozemska priprema referendum na kojemu će građani glasati za ili protiv prijedloga o čvršćem povezivanju Ukrajine i EU, a referendum javnost vidi kao priliku da poruči vladi i zapadnim saveznicima kako Putin i nije tako loš...

Rusko dvorište

Iako Nizozemska baš i nema prevelike veze s Ukrajinom, s Rusijom je pak gospodarski prilično čvrsto vezana. Ujedno, sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda koje je Rusija uvela zemljama Europske unije, među ostalima i Nizozemskoj, tamošnje gospodarstvo vrlo teško pogađaju. Ne čudi stoga što je euroskeptična organizacija GreenPeil u relativno kratko vrijeme skupila 400.000 potpisa potrebnih za pokretanje referendumskog procesa.

– Ovo nije samo pitanje odnosa s Rusijom, već i pitanje u kojem će se smjeru dalje razvijati EU – tvrde u GreenPeilu napominjući kako Rusija ima puno pravo biti zabrinuta što Europska unija, ali i NATO rade u njenom susjedstvu i “geopolitičkom dvorištu”.

Pobrinuo se za žene

Ako se u Nizozemskoj brinu za Putinovu političku poziciju i odnose sa Zapadom, u Moskvi se pak brinu za nešto drugo. Putinove žene. Javnosti malo poznati Grigori Baevski, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika, ustupio je ženama vezanima za Putina nekoliko nekretnina u Moskvi. Jedna od tih žena je i Putinova kći, druge dvije njene su prijateljice, a četvrta žena kojoj je Baevski riješio nekretninu je manekenka koja je za Putinovu kampanju snimala reklamni spot.

Baevski ne samo da je Putinov prijatelj, nego je i vlasnik građevnske tvrtke koja od države dobiva unosne poslove.

>> Schaeuble: Putin želi podijeliti europske zemlje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

Avatar superhik74
superhik74
22:45 02.04.2016.

Ha, ha, ha...dobro je izgleda stano na zulj Rothschildu i njegovim vazalima kada je ovako zestoka i dugotrajna propaganda pranja mozga protiv Ruskog predsjednika. Ocigledno im je pmrsio neke velike lopovske igre. Nema granica koje placeni mediju u vlasnistvu Rothscilda i njegovog pulena Sorosa nisu u stanju preci zbog bijesa zbog izgubljenog profita. Mozemo ocekivati najbizarnije izmisljotine u slijedecih nekoliko mjeseci.

VA
vanilija
20:09 02.04.2016.

skroz su u pravu! gledaju gospodarske interese svoje zemlje, kao što bi ih i mi trebali gledati, a ne podmetati leđa za neke tuđe interese,na našu štetu!

OO
oooooooooo
19:25 02.04.2016.

ne, cukice poanta je u tome da je nizozemska jedina drzava iz eu da je bilo sto zajednicki radila s ukrainom( istraga u srusenom avionu) I izgleda da nisu prvise sretni a pitaj I hrvatske pilote sto oni misle u ukraini kad moraju sjesti u jedan od mig-ova