imigrantska kriza

Njemačka zatrpana, sudovi se bore sa 300 tisuća zahtjeva za azil

Foto: DPA/PIXSELL
German Chancellor Angela Merkel (CDU, R) is having pictures taken with refugees at the reception centre for asylm seekers, joint effort of the Federal Office for Migration and Refugees and the 'Arbeiterwohlfahrt (AWO)', Workers Welfare Federal Associa
Foto: DPA/PIXSELL
Refugees wait for the train to Munich at the western railway station in Vienna, Austria, 5 September 2015. More than 3000 refugees had travelled on from Hungary to Germany by Saturday afternoon, according to the Austrian authorities. PHOTO: JOERG DIECKMAN
18.10.2015.
u 11:23
Planiranih 800.000 imigranata već je ušlo, očekuje ih se još toliko
Pogledaj originalni članak

Imigrantski val koji pristiže u Europu ne jenjava, a Njemačka, koja je prvi cilj velike većine očajnika iz zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike, iznenađena je njihovom brojnošću. Prema službenim informacijama, samo od 5. rujna do 15. listopada na područje Njemačke ušlo je 409.000 imigranata, odnosno oko 10 tisuća osoba na dan. I dok kroz Hrvatsku svi oni samo prolaze kratko se zadržavajući, u Njemačku dolaze kako bi ostali trajno. A pitanje je koliki broj imigranata Njemačka, usprkos dobroj volji kancelarke Angele Merkel, može primiti. Njemački sudovi u ovome trenutku zatrpani su zahtjevima za odobravanje azila, koje suci jednostavno ne mogu i ne stignu obraditi. U tijeku je 300.000 postupaka za koje je teško reći kada će biti dovršeni.

Odbija se 40 posto zahtjeva

– Treba nam najmanje 600 dodatnih sudaca kako bi se mogli nositi s ovom dinamikom zahtjeva – ustvrdio je Robert Seegmüller, predsjednik Udruge njemačkih upravnih sudaca. Uza sve ove zahtjeve za azil, treba računati i na otvaranje velikog broja žalbenih postupaka jer se oko 40 posto zahtjeva za azil odbija. A svi oni koji prođu golgotu putovanja u čamcu preko mora, pješačenja preko Makedonije i Srbije, prijevoza do Njemačke, žele iskoristiti svaku mogućnost da ostanu u "obećanoj zemlji". Kvota od oko 800.000 imigranata koje je Njemačka očekivala tijekom ove godine već je ispunjena. Nove procjene govore kako će do kraja prosinca u Njemačku stići, i tamo zatražiti azil, oko milijun i pol imigranata. Bit će to velik problem za njemačko pravosuđe i njemačku državu. Da bi bar malo ravnopravnije ovaj teret raspodijelila po cijeloj državi, kancelarka Merkel najavila je kako će u Bavarskoj, gdje većina izbjeglica traži azil, otvoriti koridore prema ostalim dijelovima zemlje, posebno prema zapadu i sjeveru. Naime, u Bavarskoj već nekoliko dana buja veliko nezadovoljstvo, a iz Münchena se čuju sve glasnije tvrdnje kako Angela Merkel treba preispitati svoj stav "otvorenih vrata za sve".

– Ne možemo više. Ljudski je pomoći, ali ne tako da sebe udaviš. München i cijela južna Njemačka sada su preplavljeni izbjeglicama – kaže jedan od stanovnika bavarskog glavnog grada.

Teška situacija

Da je situacija prilično teška, pokazuje i podatak kako je Angela Merkel pozvala i zemlje istočne Europe da se pridruže procesu zbrinjavanja imigranata.

– Vrijeme je da istočna Europa učini za druge isto ono što je Njemačka za njih učinila nakon pada komunizma – ustvrdila je Merkel za posjete Hamburgu. 

>> Milanović: Ti ljudi imaju i svoje saveznike u Hrvatskoj, vrlo glasne i destruktivne 

>> Slovenija: Vlak najavljen za sutra morat će čekati! Primamo do 2500 izbjeglica dnevno 

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

Avatar dmitarX
dmitarX
11:28 18.10.2015.

Žena-debakl.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:40 18.10.2015.

Tražili ste... gledajte.....

DU
Deleted user
11:50 18.10.2015.

Ponovit će se opet ono da su bodar i lud dva brata. Da su bježali od rata bilo bi im dobro svagdje di se neratuje, a oni bi samo u Njemačku i slične bogate zemlje. Pogledajte kako se zahvaljuju Śvedskoj , paleći tuđu imovinu. Kad su tražili azil pozivali su se na demokraciju, a kad pale tuđe aute onda ih demokracija nezanima. Hvala bogu pa netraže azile u Hrvatskoj , ova vlada bi im to objeručke davala, zbog lažne solidarnosti kao da nemamo i mi i previše svoje sirotinje.